Wszystko do wędzenia i grillowania

Kilka kroków do udanego wędzenia

22 sierpnia 2019

Wędzić może każdy z nas. Jeżeli zatem sami robimy wędliny, przeróżnego rodzaju mięsa, ryby i twarogi – na samym początku powinniśmy się jednak zagłębić w to, co jest warunkiem bezbłędnego przeprowadzenia tego mało skomplikowanego procesu, którym jest oczywiście wędzenie. Pierwszym i niezwykle istotnym krokiem do opanowania profesjonalnego wędzenia jest poznanie tego, w jaki sposób można wędzić w zależności od tego jaką potrawę umieścimy w naszej » Czytaj więcej

Polędwica wędzona – przepis

19 sierpnia 2019

Wędzona domowym sposobem polędwica to idealne rozwiązanie dla każdego, kto sam robi wędliny, a także jest prawdziwym miłośnikiem wyjątkowego smaku nieprzetworzonej i pozbawionej konserwantów żywności. Oto prosty i szybki przepis na to, w jaki sposób za pomocą własnej wędzarni do ogrodu wyczarować wykwintną ucztę przy akompaniamencie aromatycznego mięsa. W tym celu potrzebować będziemy: schab bez kości o wadze około 1,5 kilograma (bez błonek i ścięgien), » Czytaj więcej

Dym z drewna – właściwości dymu z wędzarni

16 sierpnia 2019

Domowe wędzonki, takie jak na przykład wędzone mięso, wędliny, kiełbasy, sery, twarogi, ryby oraz owoce morza to prawdziwe rarytasy, które jeżeli tylko posiadamy własną wędzarnię ogrodową – już niebawem mogą zagościć również i na naszych stołach. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że sam dym z wędzarni posiada wiele zbawiennych dla naszego zdrowia i nie tylko właściwości. Oto niektóre z nich. Przede wszystkim » Czytaj więcej

Kurczaki wędzone – przepis

13 sierpnia 2019

Nie ma wątpliwości, że kurczak wędzony intryguje swoim niepowtarzalnym smakiem. Jeżeli natomiast przygotujemy go sami, we własnej wędzarni ogrodowej – możemy mieć pewność, że jego aromat zachwyci i oczaruje nas jeszcze bardziej. To również doskonałe rozwiązanie dla nas jeżeli na przykład sami robimy wędliny i kiełbasy, a w ramach alternatywy z chęcią byśmy skosztowali wyśmienitego, wędzonego kurczaka. W poniższym przepisie dowiemy się jak w bardzo » Czytaj więcej

Budowa wędzarni – etapy

10 sierpnia 2019

Wędzarnię do ogrodu można zrobić również samemu. To marzenie niejednego amatora domowym sposobem wytwarzania wędlin, mięsiwa, ryb serów, a nawet owoców morza. Taki obiekt nie zajmie dużo miejsca w naszym ogrodzie lub na działce, natomiast istotne jest to, że może stać się ogrodowym centrum życia naszej rodziny oraz przyjaciół. Jeżeli zatem sami robimy wędliny i nie tylko – powinniśmy wypróbować swoich sił oraz stworzyć na » Czytaj więcej

Kaczki wędzone – przepis

7 sierpnia 2019

To prawda, że w obecnych czasach większość z nas decyduje się na własny wyrób kiełbas, mięsa i ryb. Jeżeli zatem sami robimy wędliny lub różnego rodzaju wędzonki – koniecznie powinniśmy spróbować wyśmienitej wędzonej kaczki z własnej wędzarni ogrodowej. Dzięki poniższemu przepisowi będziemy mieli szanse na to, aby doświadczyć zupełnie nowych doznań smakowych i nie tylko – nauczymy się przyrządzać w bardzo prosty sposób przepyszną, wędzoną » Czytaj więcej

Kilka najczęstszych błędów w wędzeniu

4 sierpnia 2019

Każdy amator wędzenia przeróżnych potraw z pewnością posiada własne sposoby na to, aby jego własne wędzonki metodą prób i błędów nabrały odpowiedniego smaku, koloru oraz zapachu. Jednakże nasze efekty nie zależą w tym przypadku tylko i wyłącznie od naszych szczerych chęci, lecz na przykład od rodzaju paleniska, które posiadamy, wybranej metody wędzenia, a także drewna, którego użyjemy do przeprowadzenia tego procesu. Warto jednak na samym » Czytaj więcej

Kiełbasa myśliwska – przepis

1 sierpnia 2019

Jeżeli już jesteśmy w posiadaniu własnego centrum wędzarniczego na terenie naszego ogrodu, grzechem by było niewykonanie własnej kiełbasy myśliwskiej. Jeżeli zatem sami robimy wędliny, poniższy przepis skłoni nas ku temu, abyśmy samodzielnie przyrządzili ten smakołyk. Potrzebować zatem będziemy: 2500 g szybki, 1500 g tłustej karkówki, 400 g pręgi wołowej, 350 g słoniny, jelita kiełbasiane 32 cm a także przyprawy do mięsa: 20 g peklosoli, 10 » Czytaj więcej

Zrębki wędzarnicze – dlaczego ich potrzebujesz?

29 lipca 2019

Kiedy nasza profesjonalna wędzarnia do ogrodu stanie już na właściwym miejscu, większość z nas zadaje sobie podstawowe pytanie: jakiego surowca użyć, aby dym, który następnie przyczyni się do uwędzenia naszych potraw w odpowiedni sposób zakonserwował je, nadał im odpowiedniego, aromatycznego smaku i zapachu. Okazuje się, że doświadczeni stażem wędzarze bardzo chwalą sobie zrębki wędzarnicze. Co to takiego? Otóż zrębki wędzarnicze to specjalnie do tego celu » Czytaj więcej

Polędwica wędzona

26 lipca 2019

Uwędzić możemy dosłownie każdy rodzaj mięsa, również polędwicę wieprzową. Wystarczy tylko, że na naszej posesji stanie centrum wędzarnicze z prawdziwego zdarzenia, takie jak na przykład wędzarnia murowana, drewniana bądź też metalowa, a już za jakiś czas na naszych talerzach ma szanse pojawić się przepyszna i uwędzona domowym sposobem aromatyczna polędwica. Do przygotowania przepysznej, wędzonej polędwicy z naszej ogrodowej wędzarni potrzebne nam będą: 4-5 kg mięsa, » Czytaj więcej