Wszystko do wędzenia i grillowania

Rozpałka do grilla

11 października 2019

Aby rozpalić grilla należy przy tym użyć dobrej rozpałki. Jaka rozpałka do naszego grilla ogrodowego będzie zatem najlepsza? Otóż okazuje się, że wiele tańszych produktów zawiera w swoim składzie bardzo dużo substancji chemicznych, które oczywiście wpływają na jakość oraz smak naszych potraw przyrządzanych w trakcie grillowania, ponieważ osadzają się one na produktach żywnościowych. Dlatego też każda rozpałka do grilla powinna spełniać określone normy europejskie. Warto » Czytaj więcej

Piece kozy

8 października 2019

Piece kozy to tak zwane piece wolnostojące. Posiadają wiele zalet, o których każdy, kto rozważa ich zakup powinien usłyszeć. Piece typu kozy są idealnym rozwiązaniem dla wszystkich miłośników obserwowania palącego się ognia, ponieważ kozę możemy umieścić w dowolnym pomieszczeniu, a także w dowolnym kącie w naszym mieszkaniu, oczywiście pod warunkiem, że posiadamy w tym miejscu podłączenie do kominka. Oprócz tego koza jest o wiele lżejsza » Czytaj więcej

Pellet

5 października 2019

Ogrzewanie pomieszczeń pelletem może przynieść wiele korzyści. Otóż nowoczesne kotły, które spalają biomasę już teraz dostępne są na rynku po bardzo atrakcyjnych cenach, natomiast ceny pelletu są naprawdę bardzo korzystne. Czym jednak jest ostatnimi czasy osławiony pellet? Pellet do opału jest to rodzaj paliwa stałego, który uzyskuje się w wyniku procesu prasowania. W wielu ofertach sprzedaży znajdziemy na przykład pellet drzewny – z drzew sosnowych. » Czytaj więcej

Drewno kominkowe

2 października 2019

Drewno, którym można ogrzać kominek powinno być przede wszystkim suche i twarde. Okazuje się również, że nie poleca się rozpalania w kominku drewnem pochodzących od drzew iglastych. Posiada ono dość sporo żywicy, która natomiast w trakcie spalania skwierczy oraz zanieczyszcza środowisko. Oprócz tego wytwarza bardzo dużo dymu oraz sadzy osiadającej na ścianach kominka, a także w jego przewodzie. Z pewnością aż takich wad nie posiada » Czytaj więcej

Brykiet drzewny

30 września 2019

Brykiet drzewny to paliwo grzewcze, które ostatnimi czasy zyskuje bardzo na popularności. Nic dziwnego – w dobie kończących się zasobów opałowych takich jak na przykład ropa, węgiel lub gaz coraz częściej mówi się właśnie o wykorzystywaniu odnawialnych źródeł energii. Takim źródłem jest oczywiście brykiet drzewny. Nie każdy zatem zdaje sobie sprawę z tego w jaki sposób powstaje nasz brykiet, który wykorzystujemy do opału. Otóż brykiet » Czytaj więcej

Wędzenie i haki

27 września 2019

Wędzenie to wielogodzinny i bardzo powolny proces, podczas którego produkty spożywcze odymiane są w odpowiedniej temperaturze. Nabierają one wspaniałego aromatu dymu, dzięki któremu smak i zapach są niepowtarzalne. Niezbędne są do tego jednak specjalne akcesoria, do których należą m.in. haki wędzarnicze. Wieszając wyroby należy mieć pewność, że nie będą się one przesuwać lub spadać, natomiast dym będzie docierać do najdrobniejszych zakamarków. Haki wędzarnicze wykonane zostały » Czytaj więcej

Drewno opałowe

24 września 2019

Drewno opałowe, a więc takie, którym można również rozpalić w kominku powinno charakteryzować się trzema najważniejszymi cechami: powinno być suche, gęste i twarde. Okazuje się również, że do rozpalania w kominku najbardziej nadają się sztabki drewna o długości od 20 do 30 cm, które należy przeciąć w pół. Z drewna produkuje się również brykiet drzewny, pellet, wióry oraz zrębki wędzarnicze, którymi oczywiście można rozpalić wędzarnię » Czytaj więcej

Rozpałka do pieca

21 września 2019

Wybór odpowiedniej rozpałki do pieca lub do kominka wcale nie jest rzeczą prostą, ponieważ okazuje się, że taki produkt, którym jest właśnie rozpałka powinien spełniać kilka określonych wymogów. Po pierwsze, rozpałka musi się przede wszystkim bardzo dobrze rozpalać, natomiast jej płomień powinien być mocny. Po drugie, czas palenia rozpałki nie powinien być zbyt krótki. Po trzecie, podpałka  nie powinna być podatna na zgaszenie, musi być » Czytaj więcej

Pellet wędzarniczy

15 września 2019

Każdy właściciel własnego centrum wędzarniczego, a co za tym idzie: wędzarni ogrodowej drewnianej, murowanej lub metalowej powinien sobie zdawać z tego sprawę, że istnieje wiele surowców, którymi może rozpalić swój wędzarniczy sprzęt. Jednym z nich jest Pellet do wędzenia. Pellet do wędzenia powstaje ze starannie dobranych zrębków drzewnych – powinny one być tylko i wyłącznie pochodzenia z drzew liściastych (w tym owocowych). Drewno drzew iglastych » Czytaj więcej

Brykiet wędzarniczy

12 września 2019

Brykiet wędzarniczy to niedrogie paliwo opałowe, którym bez problemu rozpalimy naszą własną ogrodową wędzarnię. To właśnie dzięki niemu ulubione wędzonki zyskają wyjątkowy smak i aromat, a wędzenie mięsa, wędlin, serów ryb oraz owoców morza nabierze zupełnie nowego wymiaru… Zatem jakie są główne cechy dobrego i porządnego brykietu do wędzarni? Po pierwsze, brykiet wędzarniczy musi być w 100 procentach naturalny. Po drugie, brykiet przeznaczony do wędzenia » Czytaj więcej