Rodzaje drewna – jakie drewno wybrać do wędzenia?

Wybór odpowiedniego drewna do wędzenia to niezwykle istotna kwestia, która wpływa na smak, kolor oraz aromat przygotowanych potraw. Wybór odpowiedniego opału jest najcięższą decyzją zwłaszcza dla początkujących wędzarzy. Jakie drewno wybrać do wędzenia ryby, a jakie do wieprzowiny, drobiu czy wołowiny? W tym artykule przedstawimy Ci rodzaje drewna opałowego i ich właściwości.

 

Brzoza – kawałki brzozy doskonale sprawdzą się przy rozpalaniu ogniska oraz podsycaniu temperatury.

 

Olcha – doskonale sprawdzi się do każdego rodzaju mięsa. Dzięki niej uwędzimy je w różnych kolorach. Od żółtego po głęboki brązowy odcień.

 

Lipa – zabarwi wędzone mięso na wyjątkowy złoty kolor oraz nada mu słodyczy.

 

Bez – jest to drewno, które stosuje się do wędzenia rzadko spotykanych, specyficznych produktów takich jak: owoce morza, baranina czy mięso koźlęce.

 

Buk – doskonale sprawdzi się w przypadku wieprzowiny oraz różnego rodzaju ryb. Nadaje produktom pięknego złotego koloru.

 

Jesion – posiada niezwykle mocny aromat, który doskonale pasuje do dziczyzny. Nadaje jej złocistą barwę, jednak nie każdemu do gustu przypadnie ostry smak gotowego mięsa.

 

Dąb jest to najbardziej uniwersalny rodzaj drewna, który doskonale sprawdzi się w przypadku drobiu, wieprzowiny, wołowiny a także ryb. Nadaje brązowego koloru oraz lekko ziemistego smaku z odrobiną goryczy.

 

Akacja – ten rodzaj drewna nadaje produktom słodkiego smaku oraz cytrynowego koloru. Doskonale sprawdzi się w przypadku drobiu czy wieprzowiny.

 

Klon – doskonale sprawdzi się w przypadku cięższych mięs takich jak wołowina. Nadaje mu słodkiego smaku oraz ciemnego żółtego zabarwienia.

 

Śliwa – świetnie sprawdza się do wędzenia kiełbasy. Nadaje jej słodkawego posmaku z lekką owocową nutą.

 

Grusza – jest doskonała do wędzenia drobiu. Nadaje mu lekko czerwonawego odcienia

 

Orzech – jest to idealne drewno do wędzenia przede wszystkim ryb oraz drobiu. Nadaje produktom dosyć specyficzny cierpki posmak oraz ciemnożółte zabarwienie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność