NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE
Wędzone ryby to jedne z najpopularniejszych przekąsek, które cenione są dzięki wyjątkowemu aromatowi oraz prawdziwej głębi smaku. Najważniejszym etapem, który zadecyduje o efekcie obróbki termicznej, jest jej zasolenie. O tym, jak przygotować solankę do ryb dowiesz się w poniższym artykule.
SOLENIE RYB NA SUCHO
Proces ten to nic innego jak nacieranie wypatroszonych i wyczyszczonych ryb solą. Praktyką, która zawsze się sprawdza, jest używanie większej ilości soli w miejscach, gdzie mięsa jest więcej oraz jej ograniczeniu przy delikatniejszych częściach. Następnie gotowe ryby należy przełożyć do zamykanego naczynia i pozostawić. Czas zasolenia tego rodzaju mięsa na sucho to od 3 do nawet 15 godzin. Wszystko zależy tutaj od jej wagi. Warto zaznaczyć również że ilość soli zależy od tłustości ryby. Im mniej tłusta, tym mniej soli używamy do jej nacierania.
SOLENIE RYB NA MOKRO
Jest to niezwykle skuteczna metoda solenia ryb, która pozwala na równomierne rozprowadzenie soli po całym surowcu. Idealną proporcją do wykonania solanki jest 1 kg soli na 10 litrów wody. Umieszczamy ryby w wykonanym roztworze na około 12 godzin. Bardzo istotne jest, aby miejsce, w którym znajdują się ryby, było chłodne i zacienione. Przed umieszczeniem ryb solonych na mokro w wędzarni należy je dokładnie opłukać i osuszyć.
Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z wędzeniem i poszukujesz akcesoriów oraz wędzarek, zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego grillpal.pl. Udanych zakupów!