Jelita – niezbędne akcesorium

Aby przyrządzić wyśmienite kiełbasy lub szynki własnej roboty niezbędne są dedykowane do tego akcesoria, które posłużą jako osłonka. Naturalne i pozbawione konserwantów rarytasy to nie lada wyzwanie dla początkujących, dlatego tak ważne jest, aby przed przystąpieniem do procesu zakupić najwyższej jakości produkty. Warto zaznaczyć również że wyróżniamy kilka rodzajów jelit. Od tego, które z nich wybierzesz zależał będzie wygląd finalnego wyrobu (jego kształt, wielkość czy twardość powłoki). W naszym sklepie internetowym każdy miłośnik wędzenia znajdzie produkt, który sprosta jego wymaganiom.

Jakie jelita wybrać?

Na naszym sklepie internetowym Grillpal.pl znajdziesz 3 rodzaje jelit naturalnych. Są to jelita wieprzowe, wołowe i baranie. Jeśli zastanawiasz się nad tym, które będą dla Ciebie odpowiednie, już śpieszymy z odpowiedzią.

  • Jelita wieprzowe – są to najbardziej popularne produkty, które wykorzystywane są do produkowania kiełbas. Możesz stosować je bez względu na to, jaki rodzaj obróbki termicznej stosujesz np. pieczenie, wędzenie czy gotowanie.
  • Jelita wołowe – doskonale nadają się do przygotowywania wyrobów podrobowych takich jak kaszanka, kiszki czy wszelkiego rodzaju pasztetowe. Przed ostatecznym przygotowaniem konieczne jest jednak ich przygotowanie ( wypłukanie z soli i namoczenie).
  • Jelita baranie – są to jelita o niewielkiej średnicy, które doskonale sprawdzą się w przypadku drobnych kiełbasek czy kabanosów, salami. Ich kaliber to zazwyczaj 18/20.

Zalety jelit naturalnych

Naturalne jelita dostępne na naszym sklepie wykonane są z warstwy podśluzowej jelita cienkiego. Dzięki takiemu rozwiązaniu mają one o wiele głębszy smak, a dodatkowo są elastyczne i łatwe w napychaniu. Naturalne jelita oddychają. Pozwala to na przenikanie przez nie aromatów, w skutek czego wyroby są o wiele smaczniejsze. Używając oferowanych przez nas jelit, przygotujesz wyśmienite smakołyki takie jak aromatyczne balerony, szynki, czy tradycyjną kiełbasę.

Jelita Grillpal najważniejsze informacje

Naturalne jelita wieprzowe, wołowe i baranie, które znajdziesz w naszej ofercie, pozbawione są wszelkiego rodzaju chemii, oraz konserwantów. Umożliwiają one własnoręczne przygotowanie przetworów mięsnych najwyższej jakości. Jest to niezwykle istotne w przypadku osób zaopatrujących swoje biznesy, w których wędzona żywność wykonywana jest w celach sprzedażowych. Pamiętaj również, że po otwarciu jelita potrzebują specjalnego traktowania – pozwoli Ci to cieszyć się ich właściwościami przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność