Jak uwędzić aromatyczne mięso
KILKA PROSTYCH KROKÓW Wyśmienite, soczyste i samodzielnie przygotowane mięso to marzenie każdego początkującego amatora wędzenia. Wybornie wyglądający boczek, karkówka czy szynka nie muszą być na Twoim stole jedynie od święta. Oto kilka prostych kroków, dzięki którym przyrządzisz wyjątkowo aromatyczne i smaczne mięso. JAK PRZYGOTOWAĆ MIĘSO DO WĘDZENIA? Proces przygotowywania mięsa przed wędzeniem jest najważniejszym etapem, dzięki któremu szynka, boczek czy karkówka nabierze » Czytaj więcej
Wędzenie wieprzowiny
JAK PRZYGOTOWAĆ AROMATYCZNE MIĘSO? Wieprzowina to rodzaj mięsa, które doskonale nadaje się do przygotowywania wszelkiego rodzaju szynek, kiełbasy oraz innych wyrobów. Aromatyczne i smaczne wędzone potrawy pozbawione są wszelkich szkodliwych substancji, którymi przepełnione są produkty znajdujące się na sklepowych półkach. W tym artykule dowiesz się jak przygotować doskonałe wędliny wieprzowe. PEKLOWANIE WIEPRZOWINY – KILKA PROSTYCH KROKÓW Przed wędzeniem wieprzowiny niezwykle istotne jest » Czytaj więcej
Wędzenie na ciepło i wędzenie na zimno
CZYM SIĘ RÓŻNIĄ TE PROCESY? Wędzenie to jeden z najstarszych procesów, który przedłuża zdatność żywności do spożycia. Oprócz tego nadaje jej również niesamowity aromat, kolor oraz smak. Wyróżniamy dwa sposoby wędzenia surowców: wędzenie na ciepło i na zimno. Co odróżnia te dwa procesy od siebie? Który z nich jest lepszy? Dowiesz się tego w poniższym artykule. WĘDZENIE NA ZIMNO – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE » Czytaj więcej
Nakłuwanie mięsa
WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ Nakłuwanie mięsa to niezwykle ważny proces, który powinien praktykować każdy amator wędzenia. Jest on niezbędny do przygotowania soczystych, aromatycznych wyrobów. Nakłuwacz do mięsa to gadżet niezbędny w każdym domu. W poniższym artykule dowiesz się o zaletach stosowania tego sposobu. ZALETY NAKŁUWANIA MIĘSA Nakłuwanie mięsa niesie za sobą szereg korzyści takich, jak skrócenie czasu peklowania, obróbki termicznej oraz sprawi, » Czytaj więcej
Wędzona kaczka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU W dzisiejszych czasach przygotowywanie własnych wyrobów mięsnych jest niezwykle popularne. Żywność ta jest aromatyczna, smaczna i przede wszystkim wolna od wszelkiego rodzaju szkodliwych substancji konserwujących. Jeśli masz już za sobą pierwszą szynkę i kiełbasy, koniecznie spróbuj przyrządzić potrawę, jaką jest wędzona kaczka. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis. PRZEPIS NA WĘDZONĄ KACZKĘ Przygotowania rozpocznij od umieszczenia kaczki w solance. Sprawi » Czytaj więcej
Najlepsze metody wędzenia
WSZYSTKO CO MUSISZ O NICH WIEDZIEĆ Na początku swojej przygody z wędzarnią warto jest poznać wszystkie dostępne metody wędzenia i wybrać swoją ulubioną. W tym artykule dowiesz się, na czym polega wędzenie zimne, gorące oraz ciepłe. WĘDZENIE NA ZIMNO – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE Wędzenie na zimno to metoda, którą prowadzi się w temperaturze od 12 do 25°C. W procesie tym niezwykle istotne jest, » Czytaj więcej
Haki wędzarnicze
JAKIE HAKI DO WĘDZENIA WYBRAĆ? Haki wędzarnicze to niezwykle istotny element wyposażenia każdej wędzarni. Odpowiadają one za bezpieczeństwo i stabilność zawieszonych na nich wyrobów. Doskonale sprawdzają się podczas obróbki termicznej większych kawałków szynki, sera, ryb oraz wielu innych produktów. W tym artykule dowiesz się jakie haki wędzarnicze wybrać, aby mieć pewność, że przygotowana przez nas żywność bezpiecznie dotrwa do końca wędzenia. HAKI WĘDZARNICZE » Czytaj więcej
Wędzarnia bukowa
WSZYSTKO CO MUSISZ O NIEJ WIEDZIEĆ Największe atuty żywności uwędzonej przez nas samych to aromatyczny zapach, niesamowity smak, ale przede wszystkim brak szkodliwych dla zdrowia substancji. Wiele osób decyduje się na zakup wędzarni drewnianej i rozpoczęcie przygody z tego rodzaju obróbką termiczną. Czy wędzarka z drewna bukowego spełni wszystkie Twoje oczekiwania? Dowiesz się tego w poniższym artykule. WĘDZARNIA Z DREWNA BUKOWEGO – WADY » Czytaj więcej
Wędzarnia olchowa
WADY I ZALETY TEGO ROZWIĄZANIA Drewniane wędzarnie ogrodowe to jedne z najpopularniejszych modeli wybieranych przez klientów. Wszystko to dzięki ich lekkości, mobilności oraz atrakcyjnym cenom. Do budowy tego typu konstrukcji świetnie nadaje się drewno z drzew liściastych takich jak dąb, buk, olcha. W tym artykule dowiesz się jakie wady i zalety posiadają wędzarnie wykonane z drewna olchowego. ZALETY WĘDZARNI OLCHOWEJ – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE » Czytaj więcej
Wędzarnia sosnowa
CZY JEST DOBRYM ROZWIĄZANIEM? Efekty wędzenia zależą przede wszystkim od jakości wędzarni, w której poddajemy żywność obróbce termicznej. Niezwykle istotne jest, aby wykonana została z najwyższej jakości materiałów, które przepuszczają dym oraz wilgoć. Dobra wędzarnia = smakowite wyroby. Czy wędzarka wykonana z drewna sosnowego zapewni nam odpowiednie warunki do wędzenia? Dowiesz się tego w poniższym artykule. WĘDZARNIA SOSNOWA MARKI GRILLPAL Wędzarnie sosnowe » Czytaj więcej