Wybór jak najlepszej grzałki do wędzarek ma ogromne znaczenie. To właśnie one dają możliwość uzyskania właściwej, podwyższonej temperatury, która jest niezbędna w procesie wędzenia.
Grzałka elektryczna do wędzarni – moc
Jednym z najważniejszych parametrów, na który należy zwrócić uwagę, jest oczywiście moc grzałki. To od niej będzie zależeć, jaką temperaturę uda ci się uzyskać. Pod tym kątem należy wyróżnić dwa podstawowe rodzaje grzałek:
Grzałka 2 kW
Jest to najpowszechniej stosowany rodzaj grzałki. Doskonale sprawdzi się ona w większości wędzarni. Taka grzałka zapewni odpowiednią temperaturę i pozwoli ci uzyskać znakomite efekty wędzenia.
Grzałka 2,9 kW
Zestaw o wyższej mocy, który świetnie nadaje się do zastosowania w bardziej wymagającym urządzeniu, np. w przypadku dużo większej pojemności komory wędzarniczej. Są dwie połączone ze sobą grzałki: o mocy 2kW i mocy 0,9kW.
Deflektor a grzałka do wędzarni
Istotną funkcję w każdej wędzarni pełni także deflektor. Oba wymienione wyżej rodzaje grzałek elektrycznych są przystosowane do wbudowania w ten element. Można jednak od razu postawić na deflektor z grzałką firmy Grillpal. W ten sposób zadbasz o prawidłową temperaturę wędzenia, równomierne rozprowadzenie dymu oraz niezbędną osłonę dla grzałki.
Ociekacz (tacka ociekowa) do wędzarni
Równie niezbędnym elementem, co grzałka i deflektor, jest ociekacz do wędzarni. Dzięki niemu zapewnisz sobie bezpieczeństwo podczas wędzenia i zachowasz czystość. W jaki sposób? Kapiący tłuszcz będzie trafiał wprost do specjalnej miseczki pod ociekaczem. Unikniesz zatem zmywania tłuszczu, a co ważniejsze, nie będziesz martwić się o samozapłon, do którego mogłoby dojść, gdyby tłuszcz spływał na rozgrzaną grzałkę.
Jeżeli dopiero zaczynasz swoją przygodę z wędzeniem lub chcesz bezproblemowo dbać o jak najlepsze warunki wędzenia, wybierz termoregulator z odpowiednio dopasowaną grzałką i deflektorem. Taki zestaw to najlepszy sposób na pełne wykorzystanie możliwości twojej wędzarni.