Kurczak wędzony. Jak wędzić drób?

Każdy miłośnik oraz koneser wędzonego mięsa zgodzi się z tym, że kurczak wędzony to niepowtarzalna kwintesencja smaku, która na dobre jest w stanie pobudzić nasze kubki smakowe. Drób przyrządzony w ten właśnie sposób jest niezwykle delikatny oraz soczysty. Dosłownie nic nie może się z nim równać.

Wędzonego kurczaka można kupić w każdym supermarkecie i sklepie z mięsem. Jednakże jakość wybranych produktów, w tym również i wędzonego kurczaka dostępnego w sklepie nie zawsze jest satysfakcjonująca. Dlatego też idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto przykłada istotną wagę do zdrowego trybu odżywiania może być na przykład własne centrum wędzarnicze, które umieścimy w naszym ogrodzie. To właśnie dzięki wędzarni ogrodowej metalowej, murowanej bądź też drewnianej będziemy w stanie od samych podstaw przygotować przepyszny, wędzony drób, który zachwyci wszystkich naszych gości niepowtarzalnym smakiem, soczystością i aromatem.

Zatem jak się zabrać do wędzenia kurczaka? To nic trudnego. Profesjonalne wędzarnie ogrodowe, które znajdziemy na stronie www.grillpal.pl w najniższych cenach z pewnością poradzą sobie z tym zadaniem. Na początku jednak warto przygotować marynatę do naszego kurczaka, która może się składać z dwóch główek czosnku w łupinach, 15 sztuk ziaren ziela angielskiego, 25 sztuk ziaren pieprzu, 15 listków laurowych oraz po łyżeczce rozmarynu i tymianku. Wszystkie składniki wlewamy do jednej szklanki gorącej wody i gotujemy przez jakiś czas na wolnym ogniu. Następnie przygotowujemy solankę, do której dodamy potem naszą marynatę. Proporcje solanki na 6 litrów wody to 200 gram soli, na przykład himalajskiej oraz 150 gram soli do peklowania. Następnie naszego kurczaka, którego mamy zamiar umieścić w naszej profesjonalnej wędzarni ogrodowej możemy „obstrzykać” zwykłą strzykawką zawierającą solankę. W następnej kolejności do jego środka dodajemy zioła i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na dwa dni. Kolejnym krokiem będzie wyjęcie kurczaka i opłukanie go pod bieżącą, zimną wodą oraz zawieszenie pod skrzydła do obeschnięcia. Gdy tak się stanie umieszczamy go w naszym urządzeniu, którym jest wędzarnia do ogrodu i wędzimy od 3 do 4 godzin. Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność