Jak zapeklować mięso do wędzarni ogrodowej?

Centrum wędzarnicze może powstać w ogrodzie każdego konesera wykwintnych oraz aromatycznych smaków wędzonego mięsa. To nic trudnego, wystarczy bowiem, że do tego celu zaopatrzymy się w dobrej jakości urządzenie wędzarnicze, takie jak na przykład wędzarnia ogrodowa, metalowa lub drewniana. Zanim jednak przystąpimy do procesu wędzenia, warto najpierw zgromadzić kilka istotnych informacji na temat samego peklowania mięsa.

Peklowanie mięsa to nic innego jak sposób jego utrwalania za pomocą soli, saletry (azotyn sodu), a także cukru. To właśnie dzięki tej czynności nasze mięso, które przyrządzimy w ten specjalistyczny sposób w naszej profesjonalnej wędzarni ogrodowej z pewnością zaskoczy wszystkich niepowtarzalną kwintesencją swojego smaku. Zapeklować możemy dosłownie każdy rodzaj mięsa, który następnie umieścimy w naszej wędzarni ogrodowej. Mogą to być zatem żeberka, szynka, wszelkiego rodzaju drób, polędwica oraz karkówka.

Samo peklowanie nie jest procesem ani trudnym, ani dość skomplikowanym, dlatego każdy z nas z pewnością sobie z nim poradzi. Istotne jest również to, że do czynności tej możemy podejść w dwojaki sposób, ponieważ wyróżniamy peklowanie na mokro i na sucho. Peklowanie na sucho polega na mocnym oraz intensywnym wcieraniu w wybrane przez nas do wędzenia mięso przygotowanej mieszanki z solu, cukru, saletry oraz wybranych przypraw. Mogą to być na przykład liście laurowe, goździki, kolendra, majeranek, ziele angielskie oraz czarny pieprz. Jeżeli pragniemy uzyskać lepsze efekty w wydobyciu z naszego mięsa jeszcze bardziej intensywnego aromatu, sól do jego nacierania możemy wcześniej podprażyć na patelni i na ciepło wsmarować ją w mięso. W ten sposób przygotowaną sztukę mięsa przechowujemy pod przykryciem w garnku od 5 do 20 dni w chłodnym miejscu oraz codziennie ją przewracamy. Natomiast peklowanie na mokro polega na zanurzeniu naszej potrawy, którą następnie uwędzimy w wędzarni ogrodowej w roztworze z soli peklowej, cukru, wody (na 1 kg mięsa ok. 0.4 l) oraz wcześniej wymienionych ziół. Mięso przyrządzone w ten sposób przeznaczamy do wędzenia oraz gotowania. Jeżeli zatem masz zamiar samodzielnie uwędzić  zapeklowane wcześniej mięso, z pomocą przyjdzie polski producent www.grillpall.pl. Na stronie znajdziesz doskonały wybór wędzarni do ogrodu, a do ich zakupu z pewnością zachęcą Cię atrakcyjne i najniższe na rynku ceny. Zapraszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność