Boczek wędzony z własnej wędzarni ogrodowej to przede wszystkim wspaniały aromat, delikatny tłuszczyk oraz mięciutkie mięsko. Oto sprawdzony przepis dla każdego, kto docenia idealne walory smakowe wędzonego mięsa, a dokładnie boczku.

Pierwszym krokiem jest oczywiście marynowanie.  Surowy boczek, na przykład o wadze 1,5 kg myjemy, osuszamy i nacieramy drobnoziarnistą solą morską, dodajemy do tego rozgnieciony owoc jałowca, dwa rozgniecione ząbki czosnku oraz kilka listków laurowych. Następnie mięso odkładamy w chłodne miejsce pod przykryciem.

Kolejny krok to osuszanie naszego boczku, które następuje po 24 godzinach przetrzymywania mięsa w soli i przyprawach. Wtedy ścieramy wszystkie pozostałości i owijamy sztukę mięsa w papierowy ręcznik, a następnie dokładnie osuszamy.

Teraz przyszedł czas na wędzenie. Mięso możemy zawiesić w wędzarni ogrodowej na haku wędzarniczym lub sznurku. Nasz boczek wędzimy około 3,5 godziny w temperaturze nieprzekraczającej 50 stopni. Przez pierwsze 70 minut mięso będzie się wysuszało, następnie przez 2 godziny wędziło, a przez ostatnie 20 minut podpiekało gorącym dymem.

Kiedy nasza wędzonka będzie już gotowa wkładamy ją do gorącej wody o temperaturze 85 stopni, a następnie parzymy przez około 2 godziny.

Ostatni etap to hartowanie. W tym celu należy umieścić mięso na kilka minut do zimnej kąpieli. W ten sposób zamykają się pory oraz wszystkie soki wewnątrz. Dzięki temu nasza potrawa będzie jeszcze bardziej krucha i soczysta. Istotne jest również to, iż jeżeli chcemy uzyskać surowy, wędzony boczek oraz uniknąć parzenia – powinniśmy wszystkie te czynności zakończyć na wędzeniu.

To prawda, że każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na przepyszny, aromatyczny, wędzony boczek. Nie oprze mu się żaden miłośnik wędzonego mięsa, grillomaniak, ani zwolennik zdrowej i domowym sposobem przyrządzonej żywności. To bardzo istotne w przypadku jeżeli sami robimy wędliny i kiełbasy, a do ich wykorzystania stosujemy tylko i wyłącznie drewno oraz zrębki wędzarnicze od znanego i sprawdzonego producenta. Dlatego zapraszamy do przetestowania tego niezwykle prostego przepisu na wyjątkowo nieziemski i soczysty wędzony boczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność