Szynka piwna to ulubiony rarytas niejednego smakosza domowym sposobem przyrządzonego mięsa. Dlatego jeżeli sami robimy wędliny oraz preferujemy spożywanie zdrowej i nieprzetworzonej żywności – już dziś powinniśmy się zaopatrzyć we własną wędzarnię do ogrodu oraz dobrej jakości zrębki wędzarnicze, aby przy ich pomocy wyczarować to przepyszne i aromatyczne danie. W jaki sposób zatem zrobić domową szynkę piwną? Oto bardzo prosty i nieskomplikowany przepis, za sprawą którego na naszym stole pojawi się wykwintna uczta.

Do przyrządzenia wybornej szynki piwnej będziemy potrzebowali: około 5 kg szynki wieprzowej, 20 dag soli, 12 dag saletry, szklanki miodu, 10 dag pieprzu, 2 g listków laurowych, 6 goździków, 5 g ziela angielskiego oraz piwo 0,5 litra.

Zioła rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy je wraz solą i saletrą do piwa. Mieszankę gotujemy przez około 15 minut, a następnie studzimy i nastrzykujemy nią sztukę mięsa – szczególnie dokładnie blisko kości. Na taką ilość mięsa powinniśmy wykonać około 30 wkłuć. Solankę, która nam jeszcze została podgrzewamy i dodajemy do niej miód, a następnie schładzamy. Następnie naszą szynkę wkładamy do naczynia do peklowania, zalewamy solanką z dodatkiem miodu oraz przykrywamy talerzykiem bądź też deseczką, a na sam koniec obciążamy na przykład kamieniem. W ten sposób przygotowane mięso należy peklować przez 3 tygodnie – oczywiście uprzednio pamiętając o jej przewracaniu dwa razy dziennie. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso i bardzo dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie przez dwa lub nawet trzy dni należy je wysuszyć w przewiewnym pomieszczeniu, a po tej czynności obwiązać sznurkiem oraz wędzić zimnym dymem przez około 14 do 18 dni.

Ważna porada jest taka, że same przyprawy dodajemy w płóciennym woreczku, inaczej nasza strzykawka może się zapchać. Naszą solankę zaraz przed rozpoczęciem nastrzykiwania można również przecedzić przez gęste sito. Takie danie z pewnością zadowoli niejednego grillomaniaka oraz miłośnika domowych wędzonek. Życzymy smacznego oraz zapraszamy do naszego internetowego sklepu z wędzarniami ogrodowymi www.grillpal.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność