Kurczaki wędzone – przepis

Nie ma wątpliwości, że kurczak wędzony intryguje swoim niepowtarzalnym smakiem. Jeżeli natomiast przygotujemy go sami, we własnej wędzarni ogrodowej – możemy mieć pewność, że jego aromat zachwyci i oczaruje nas jeszcze bardziej. To również doskonałe rozwiązanie dla nas jeżeli na przykład sami robimy wędliny i kiełbasy, a w ramach alternatywy z chęcią byśmy skosztowali wyśmienitego, wędzonego kurczaka. W poniższym przepisie dowiemy się jak w bardzo prosty sposób uwędzić pierś i udka wędzone.

Do uwędzenia pysznego kurczaka będziemy potrzebowali: dowolne sztuki kurczaka, 1 litr wody, 100 gram peklosoli na 1 litr wody, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach około 10 szt., 2 ząbki czosnku, nać pietruszki – 3 pęczki.

Następnie nasze mięso drobiowe przekładamy do miseczki, pojemnika lub garnka do peklowania i przygotowujemy zalewę. Na jeden litr wody przypada 100 gram soli do peklowania. Można zmieszać ją również w proporcjach pół na pół ze zwykłą solą kuchenną. Jeżeli jeden litr solanki nie wystarczy, aby całkowicie zakryć nasze mięso, to oczywiście należy wtedy przygotować kolejny litr, a drób po zalaniu dokładnie zakryć, na przykład talerzem. Po 24 godzinach przebywania w zalewie w chłodnym miejscu należy wyjąć mięso i dokładnie opłukać.

Kolejnym krokiem będzie parzenie naszego drobiu. Wkładamy do kurczaka natkę pietruszki i pozostałe przyprawy, parzymy przez 10 minut w temperaturze około 90 stopni, a po tym czasie przez pół godziny w 75 stopniach. Natkę z wywaru siekamy i wcieramy wraz z majerankiem w drób – zaraz po zakończeniu procesu parzenia.

Teraz przyszedł już czas na wędzenie. Zanim jednak do tego przystąpimy należy się upewnić, czy posiadamy odpowiednie zrębki wędzarnicze lub drewno do wędzenia. Jeżeli nie to z pewnością zapewni nam je internetowy sklep z wędzarniami, na przykład www.grillpal.pl.

Kurczaka przed wędzeniem należy obsuszyć w przewiewnym miejscu, nawet do 8 godzin. Następnie wędzi się go w temperaturze około 55 stopni przez pięć godzin, a po tym czasie przez 30 minut w temperaturze 65 stopni – ma to oczywiście na celu sprawić, aby skórka naszego drobiu była pyszna i chrupiąca. Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność