Dym z drewna – właściwości dymu z wędzarni

Domowe wędzonki, takie jak na przykład wędzone mięso, wędliny, kiełbasy, sery, twarogi, ryby oraz owoce morza to prawdziwe rarytasy, które jeżeli tylko posiadamy własną wędzarnię ogrodową – już niebawem mogą zagościć również i na naszych stołach. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z tego, że sam dym z wędzarni posiada wiele zbawiennych dla naszego zdrowia i nie tylko właściwości. Oto niektóre z nich.

Przede wszystkim głównym atutem dymu wędzarniczego jest to, że znacznie przedłuża on przydatność do spożycia wszelkiego rodzaju potraw, które się nim uwędzi. Otóż zawarte w nim składniki w naturalny sposób są w stanie uodpornić nasze wędzonki przed szkodliwymi procesami jełczenia oksydacyjnego.

Ogólnie rzecz biorąc dym z wędzarni spełnia dwie zasadnicze funkcje. Po pierwsze – jest to obróbka termiczna żywności, a dokładnie zmiana stanu wilgotności danego produktu poddanego wędzeniu oraz wywołanie pulchnienia na skutek wpływu na daną wędzonkę temperatury. Po drugie – jest to obróbka dymna wędzonki, która z kolei ma na celu polepszenie walorów smakowych, a także zapachowych oraz wyglądu i smaku naszej potrawy.

Warto również wspomnieć, że dym, który wydobywa się z naszej wędzarni ogrodowej to nic innego jak wieloskładnikowy układ ciekłych, gazowych oraz stałych produktów pirolizy drewna. Są to na przykład sadza i popiół. Natomiast do jego czynnych związków należą fenole (50 procent), związki karbonylowe, kwasy organiczne, etery, estry, alkohole, dwutlenek i tlenek węgla, składniki powietrza, a nawet substancje organiczne.

Jak widać dym wędzarniczy ma ogromne znaczenie w procesie naturalnej konserwacji produktów, a także w wydobywaniu jej prawdziwych walorów smakowych i nie tylko. Warto zatem zaopatrzyć się w dobrej jakości wędzarnię, na przykład murowaną, drewnianą lub metalową, zrębki wędzarnicze, brykiet drzewny – wszystko to dostaniemy w dobrym sklepie internetowym z wędzarniami, na przykład na www.grillpal.pl. Zapraszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność