Wędzenie sera żółtego i białego – jak zrobić ser wędzony?

JAK UWĘDZIĆ SER W KILKU PROSTYCH KROKACH

 

Wędzony ser to bardzo dobrze znana i lubiana przekąska oraz dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Jest on niezwykle popularny dzięki intensywnym walorom smakowym i zapachowym. Jego dodatkowym atutem jest fakt, że podczas obróbki cieplnej zostaje zabezpieczony przed szybkim zepsuciem. W tym artykule mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które pozwolą na uwędzenie sera.

 

PRZYGOTOWANIE SERA DO WĘDZENIA

 

Na etapie przygotowań do wędzenia należy umieścić ser w  solance o stężeniu ok. 10% na minimum 12 godzin. Nie dotyczy to jednak serów  żółtych, które były solone przed dojrzewaniem. Po tym czasie niezwykle istotne jest dokładne osuszenie produktu ręcznikiem papierowym. Kolejną czynnością będzie odstawienie sera w chłodne miejsce do całkowitego wyschnięcia. Na tym etapie możesz obtoczyć nabiał w ulubionych przyprawach, aby nadać mu dodatkowego aromatu i smaku. Umieść ser w gazie i siatce wędliniarskiej, która posłuży do wędzenia. 

 

WĘDZENIE SERA – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

 

Wędzenie sera powinno odbywać się przy zimnym dymie i słabym ogniu. Pozwoli to zapobiegnąć utracie dużej ilości tłuszczu i wody. Do obróbki cieplnej nabiału doskonale nadaje się delikatne drewno liściaste. Temperatura zalecana do wędzenia sera to ok. 40ºC. Czas wędzenia zależy wyłącznie od upodobań smakowych. Mogą być to zarówno 3 h, jak  i 8 h. Warto poeksperymentować i znaleźć swój złoty środek.

 

Wszystkie akcesoria niezbędne do wędzenia oraz wysokiej jakości wędzarnie ogrodowe znajdziesz na naszym sklepie internetowym. Udanych zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność