Jak wędzić owoce morza?

PORADNIK KROK PO KROKU.

 

Wędzarnia ogrodowa daje nieograniczone możliwości w przygotowywaniu Twoich ulubionych produktów. Najbardziej popularne i najczęściej poddawane obróbce termicznej są ryby, kiełbasa oraz wszelkiego rodzaju szynki. Wędzone owoce morza to niedoceniony przysmak, który może zachwycić swoją niecodzienną formą. Jak przygotować wędzone owoce morza? Oto kilka niezbędnych kroków. 

 

JAK PRZYGOTOWAĆ OWOCE MORZA DO WĘDZENIA?

 

W przypadku wszelkiego rodzaju owoców morza niezwykle istotny jest wstępny etap przygotowań. Wybrane produkty należy dokładnie natrzeć olejem, a następnie solą. Opcjonalnie można dodać ulubioną mieszankę przypraw. Pamiętaj również o tym, aby oczyścić je ze wszystkich twardych części. Proces ten ma na celu nadanie wyjątkowego smaku i aromatu, który zostanie uwydatniony podczas wędzenia. Gotowe owoce morza doskonale sprawdzą się jako osobne danie na gorąco, przekąski lub dodatek do sałatki. 

 

WĘDZENIE OWOCÓW MORZA – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

 

Temperatura odpowiednia do wędzenia owoców morza oscyluje w granicach 80°C. Sam proces w zależności od warunków atmosferycznych oraz wielkości produktów powinien trwać ok. 2 godziny. Aby wszystkie owoce morza zostały równomiernie poddane obróbce termicznej, należy ustawić grubsze kawałki na niższych, a mniejsze na wyższych przegrodach. Dobrze uwędzone mają mięsisty oraz słonawy posmak. 

 

Wszystkie niezbędne do wędzenia owoców morza produkty znajdziesz na naszym sklepie internetowym. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność