Wędzenie ryb – jak przygotować rybę do wędzenia?

JAK PRZYGOTOWAĆ AROMATYCZNĄ RYBĘ?

 

Wędzone ryby to jedne z najpopularniejszych wyrobów swojskich, przygotowywanych zaraz po kiełbasach oraz szynkach. Proces wędzenia przebiega w kilku niezwykle ważnych etapach, które pozwolą na wydobycie wyjątkowego smaku i aromatu. Jak przygotować aromatyczną, soczystą, wędzoną rybę? Poniżej znajdziesz kilka cennych rad. 

 

JAK PRZYGOTOWAĆ RYBĘ DO WĘDZENIA?

 

Pierwszym, niezwykle ważnym etapem jest przygotowanie produktów                    do wędzenia. Bardzo istotne jest dokładne wypatroszenie ryby. Postaraj się usunąć wszelkie wnętrzności, łuski, oczy oraz skrzela. Konieczne jest również solenie ryby przed wędzeniem. Wyróżniamy dwa sposoby: solenie ryby na mokro oraz solenie na sucho. Proces ten zapobiega wysychaniu mięsa oraz nadaje mu smaku. Przed właściwym wędzeniem konieczne jest osuszenie. Odpowiednio przygotowana ryba jest całkowicie sucha, pod palcem niewyczuwalna jest żadna wilgoć. 

 

JAK UWĘDZIĆ RYBĘ?

 

Przed wędzeniem ryby należy nagrzewać wędzarnię ok. 60 minut. Do duszenia tego rodzaju produktów doskonale nadaje się drewno liściaste. Odpowiednia temperatura do wędzenia ryby to ok. 50°C. Sam proces trwa od 1 do 3 godzin.  Pod koniec wędzenia można zdecydować się na dopiekanie ryb. Polega ono na zwiększeniu temperatury do 70°C  i pozostawieniu w niej mięsa na 10 minut. Dym podczas wędzenia powinien być gęsty i ciepły. 

 

Wszystkie niezbędne akcesoria do wędzenia oraz przygotowania szynki do tego procesu znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Udanych zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność