Suszenie i płukanie ryb do wędzenia

Wędzone ryby to wykwintny rarytas, który niejednemu miłośnikowi domowym sposobem przygotowanych wędzonek bez reszty pobudza wszystkie kubki smakowe. Zanim jednak zaczniemy rozpalać naszą wędzarnie ogrodową, musimy najpierw zapoznać się z krótką instrukcją na temat tego w jaki sposób przygotować nasze przyszłe wędzonki oraz w jak dokładnie się z nimi obchodzić, aby wszystko poszło po naszej myśli. Oto kilka wskazówek.

Oprócz solenia metodą na mokro i na sucho rybę powinniśmy również w odpowiedni sposób osuszyć, a także opłukać. Jeżeli już nasze sztuki ryb poleżą przez odpowiedni czas we wcześniej przygotowanej solance – następnie je płuczemy. Dlaczego musimy to zrobić? Otóż w ten sposób pozbywamy się zbędnej ilości solanki, krwi, a także drobnoustrojów. Następnie rybę poddajemy procesowi suszenia. Jest to niezwykle ważne, ponieważ gdy ryba mokra trafi do naszej wędzarni ogrodowej nie uwędzi się, tylko najzwyczajniej w świecie ugotuje, a końcowy efekt naszej pracy nie będzie taki jakiego byśmy się tego spodziewali.

Oprócz tego właściwe suszenie ryby przed poddaniem jej procesowi wędzenia znacznie przedłuża zdatność naszej potrawy do spożycia. W jaki sposób suszyć rybę? Możemy to robić na słońcu, na wietrze, a także w specjalnie do tego przygotowanym namiocie. Wykonuje się go z bambusowych prętów, na które następnie naciąga się folię. Istotne jest to, że tylna ściana oraz podstawa pokryte są czarną folią, a pozostałe przezroczystą. Jednak przez kilka pierwszych dni nasze ryby powinniśmy suszyć poza namiotem, a następnie dosuszać w namiocie pod folią na ażurowym stelażu. Suszenie również nabiera bardzo istotnych aspektów: powstrzymuje rozwój drobnoustrojów w mięsie, zapobiega wtórnemu zwilgotnieniu, przeciwdziała pleśni oraz przeróżnym bakteriom, a także hamuje zawartość szkodliwych enzymów zawartych w mięsie.

Nie zapominajmy również o odpowiednim sprzęcie do wędzenia. Wędzarnie do ogrodu metalowe, drewniane i murowane jak i zrębki wędzarnicze możemy zakupić w internetowym sklepie z wędzarniami www.grillpal.pl. Znajdzie się tu również coś dla każdego grillomaniaka, na przykład grill ogrodowy i brykiet drzewny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność