Solenie ryb do wędzenia (solenie na sucho i na mokro)

Wędzone ryby są jedyne w swoim rodzaju, ceni się je za ich niepowtarzalny smak i aromat. Zanim jednak przystąpimy do rozpalenia naszej wędzarni, warto najpierw zastanowić się w jaki sposób posolić nasze ryby, aby uczta, którą chcemy z nich przygotować była jeszcze bardziej wykwintna.

Istotne jest to, że solenie ryb przed wędzeniem musimy sobie wypracować samodzielnie. Każdy z nas posiada zapewne swój sprawdzony przepis, jednakże początkujący wędzarze mogą zastosować się do tych poniższych i standardowych.

Solenie ryb na sucho. Wypatroszone i świeże ryby nacieramy solą kuchenną lub kamienną. W miejscach gdzie mięso jest grube dajemy soli trochę więcej, natomiast na płatach brzusznych zaledwie odrobinkę. Następnie nasze przyszłe wędzonki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, które jest z kolei podatne na sól. Ogólny czas solenia ryb na sucho wynosi od 3 do 13 godzin. Małe sztuki solimy 3 godziny, większe nieco więcej, natomiast ryby, które ważą powyżej 4 kilogramów nawet do 13 godzin.

Solenie ryb na mokro. Dzięki tej metodzie równomiernie uda nam się rozprowadzić sól w rybim mięsie. Solanka powinna być przygotowana w ten sposób: duże ryby 10:1, 12:1, czyli mniej więcej 1 kg soli na 10 litrów wody. W tym właśnie roztworze możemy umieścić ryby na 12 godzin, z czym powinno to się odbywać w chłodnym i zacienionym pomieszczeniu. Należy przy tym również unikać słońca oraz braku przewiewu. Istotne jest również to, że zanim nasze ryby umieścimy w wędzarni ogrodowej, powinno się je dokładnie opłukać i osuszyć.

Ryby są już gotowe, aby poddać je procesowi wędzenia. Jeżeli natomiast zastanawiamy się nad tym, jaką wędzarnie do ogrodu zastosować – w sklepie internetowym z wędzarniami o nazwie www.grillpal.pl znajdziemy szerokie pole do manewru. Znajdzie się tu również coś dla prawdziwych grillomaniaków, na przykład grille ogrodowe, brykiet drzewny, a także zrębki wędzarnicze do naszej wędzarni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność