Sprzęt masarski – jakie akcesoria warto mieć do produkcji wędlin i mięs wędzonych?

Aromatycznie przyprawione wędzone mięso, domowe wędzone kiełbasy i wędliny to prawdziwy rarytas – tak bardzo doceniany za swój wyjątkowy smak, a także brak jakichkolwiek konserwantów, bowiem to od nas zależy w jaki sposób przygotujemy własne, domowe mięso. Zanim jednak zabierzemy się do profesjonalnego wędzenia w wędzarni ogrodowej, warto najpierw zapoznać się z listą niezbędnych akcesoriów masarskich, tak bardzo potrzebnych w obróbce naszego mięsa.

Okazuje się, że do wyrobu własnych wędzonych wędlin oraz mięsa potrzebny nam będzie specjalistyczny sprzęt masarski, który ułatwi nam to zadanie. Na samym początku jednak możemy zastosować wszelkie akcesoria, które już posiadamy w swojej kuchni. Natomiast właśnie nasza kuchnia może zostać głównym miejscem pracy obróbki masarskiej. Z czasem, gdy nasze umiejętności zyskają zupełnie inny poziom, możemy do tego celu wykorzystać osobne pomieszczenie. Nie ma wątpliwości, że takie rozwiązanie znacznie ułatwi nam naszą pracę, a także sprawi, że wszystko czego potrzebujemy będzie znajdowało się na swoim miejscu.

Niezbędny sprzęt masarki oraz wszelkiego rodzaju akcesoria do domowej produkcji wędzonych wędlin, kiełbas oraz mięsa to: ostre noże masarskie, praktyczna deska do krojenia, maszynka do mielenia mięsa, dość spore garnki do parzenia, szklane misy do peklowania, moździerz do rozdrabniania przypraw, termometr szpikulcowy do sprawdzania temperatury wewnątrz potraw, nadziewarka do kiełbas z końcówkami 25mm, 22mm, 19mm i 15 mm, przydadzą się jeszcze osłonki naturalne do kiełbas, siatka wędliniarska, waga kuchenna, miarka kuchenna oraz strzykawka do nastrzykiwania potraw.

Szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na nadziewarkę do kiełbasy. Dzięki niej możemy przygotować swoje własne wyroby kiełbasiane. W zależności nadziewarka do kiełbasy jest potrzebna w lokalu gastronomicznym czy w zaciszu domowym powinniśmy dobrać preferowaną przez nas pojemność. W domu wystarczy zaledwie kilku litrowa, w biznesie przyda się nadziewarka do kiełbas z dodatkowym zasilaniem i większym litrażem.

Warto się również zaopatrzyć w nasze ulubione przyprawy do wędlin i mięsa i w sten sposób mieć wszystko pod ręką w jednym miejscu. Jeżeli natomiast zastanawiamy się jeszcze nad właściwym wyborem profesjonalnej wędzarni do ogrodu, możemy zajrzeć na stronę producenta i dystrybutora wędzarń ogrodowych www.grillpal.pl i z jego pomocą stworzyć własne centrum wędzarnicze w naszym przydomowym ogrodzie. Do wyboru mamy tu grille ogrodowe, wędzarnie metalowe, drewniane, murowane, a także większość akcesoriów, które ułatwią nam sztukę wędzenia. Zapraszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność