Polędwica wędzona – przepis

Wędzona domowym sposobem polędwica to idealne rozwiązanie dla każdego, kto sam robi wędliny, a także jest prawdziwym miłośnikiem wyjątkowego smaku nieprzetworzonej i pozbawionej konserwantów żywności. Oto prosty i szybki przepis na to, w jaki sposób za pomocą własnej wędzarni do ogrodu wyczarować wykwintną ucztę przy akompaniamencie aromatycznego mięsa.

W tym celu potrzebować będziemy: schab bez kości o wadze około 1,5 kilograma (bez błonek i ścięgien), 6 listków laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, czosnek z łuskami 5 ząbków, 80 gram soli do peklowania, 1 łyżeczka cukru oraz 1 litr wody.

Solankę przygotowujemy w ten sposób, że do 250 ml gotującej się wody dodajemy czosnek, pokruszone liście laurowe i ziele angielskie. Wywar gotujemy przez 5 minut, a następnie przez 15 zaparzamy. Po ostudzeniu dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, cukier oraz peklosól, a na koniec wszystko mieszamy i zalewamy polędwicę umieszczoną na przykład w garnku do peklowania. W ten sposób przechowujemy je w lodówce do 4 dni od czasu do czasu przewracając.

Następną czynnością będzie bardzo dokładne umycie mięsa pod bieżącą wodą, a także osuszenie papierowym ręcznikiem. Obwiązanie przędzą wędliniarską oraz powieszenie na kiju w przewiewnym miejscu na kilkanaście godzin w celu wysuszenia.

Teraz przyszedł czas na wędzenie, które powinno odbywać się na przykład na zrębkach wędzarniczych przez około 2 godzin w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Po tym wszystkim polędwicę możemy jeszcze podpiec – w tej ostatniej fazie wędzenia zwiększamy temperaturę do 80 stopni, a gdy opadnie do 50 stopni znowu zwiększamy ją do tej wyższej.

Proces wędzenia oraz podpiekania jest już zakończony.  Ostatnie czynności to wyjęcie mięsa z wędzarni, opłukanie jej pod gorącą wodą, osuszenie ręcznikiem papierowym, ponowne powieszenie na kiju na kilkanaście godzin i wstawienie do lodówki w celu schłodzenia.

Warto również wspomnieć, że internetowy sklep z wędzarniami www.grillpal.pl oferuje – wędzarnie do ogrodu metalowe, drewniane i murowane – tradycyjne z paleniskiem oraz wędzarnie elektryczne z generatorem dymu, brykiet drzewny, zrębki wędzarnicze, grille do ogrodu i wiele profesjonalnego sprzętu oraz akcesoriów do wędzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność