Kilka kroków do udanego wędzenia

Wędzić może każdy z nas. Jeżeli zatem sami robimy wędliny, przeróżnego rodzaju mięsa, ryby i twarogi – na samym początku powinniśmy się jednak zagłębić w to, co jest warunkiem bezbłędnego przeprowadzenia tego mało skomplikowanego procesu, którym jest oczywiście wędzenie.

Pierwszym i niezwykle istotnym krokiem do opanowania profesjonalnego wędzenia jest poznanie tego, w jaki sposób można wędzić w zależności od tego jaką potrawę umieścimy w naszej wędzarni ogrodowej. Wyróżniamy zatem następujące rodzaje wędzenia: wędzenie na zimno, które odbywa się w temperaturze od 11 do 22 stopni Celsjusza i trwa zazwyczaj od kilku godzin do dwóch tygodni; wędzenie dymem ciepłym, które odbywa się w temperaturze od 22 do 45 stopni, a jago czas wynosi od czterech godzin do kilku dni, a także wędzenie dymem na gorąco, które w szczególności polecane jest dla początkujących wędzarzy, przy temperaturze od 40 do 50 stopni Celsjusza w przypadku osuszania mięsa, 40-60 stopni Celsjusza – wędzenie oraz 60-90 stopni powierzchowne przypieczenie produktu.

Aby proces naszego wędzenia przebiegał bezproblemowo i wszystko nam się udało należy również pamiętać o właściwej regulacji temperatury wewnątrz wędzarni, którą z kolei kontrolujemy za pomocą drzwiczek od paleniska. Gdy ma być ona wyższa, wtedy otwieramy drzwi, natomiast gdy niższa – wtedy zamykamy.

Możemy jednak uniknąć ciągłego stania przy naszej wędzarni. Wystarczy, że zdecydujemy się na zakup w pełni zautomatyzowanego profesjonalnego sprzętu w tym wędzarnie elektryczne z generatorem dymu. Wędzarnie ogrodowe Grillpal, które tu prezentujemy, posiadają wiele prostych i nieskomplikowanych funkcji, ułatwiających proces wędzenia, a także przyczyniających się do stworzenia domowym sposobem przepysznych i aromatycznych wędzonek. Znajdzie się tu również coś dla zapalonych grillomaniaków, na przykład grille ogrodowe i brykiet drzewny.

Pamiętajmy zatem o tym, że dobry i sprawdzony sprzęt wędzarniczy od znanego producenta to najważniejszy krok ku temu, aby nasz proces wędzenia przebiegł w pełni prawidłowo i bez zbędnych komplikacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność