Jakich błędów unikać w czasie wędzenia w wędzarni ogrodowej?

Uwędzenie własnych wędzonek nie jest trudną sztuką, jednakże w trakcie przeprowadzania tego procesu w naszej wędzarni ogrodowej warto poznać kilka ważnych wskazówek, które ułatwią nam zadanie. Kiedy w naszym ogrodzie stanie już wędzarnia, na przykład murowana, drewniana lub też metalowa nie można zapominać o wcześniejszym, właściwym przygotowaniu mięsa, które będziemy wędzić.

Podstawowym błędem, który popełnia większość początkujących wędzarzy jest nieodpowiednie przyrządzenie solanki, a dokładnie chodzi o jej proporcje, które tutaj powinny wynosić: stężenie solanki 0,8, 1,0 kg mieszanki na 10 l wody przy zastosowaniu solanki 0,40 l na 1 kg mięsa. Sam czas peklowania zalecany jest na 7 do 14 dni, a właściwe utrzymywanie temperatury w tym przypadku powinno wynosić od 2 do 6 stopni. Po zakończeniu procesu peklowania nie wolno pod żadnym pozorem umieszczać od razu mięsa w naszej wędzarni ogrodowej i rozpoczynać procesu wędzenia. To kolejny błąd, który popełniamy w trakcie przygotowywania naszych wędzonek. Otóż nasze sztuki mięsa w następnej kolejności powinny być umieszczone w sitku lub na kratkach, aby w ten sposób pozbyć się z nich nadmiaru solanki, który dzięki temu będzie swobodnie ociekał.

Jakich jeszcze błędów powinniśmy wystrzegać się przygotowując nasze potrawy, takie jak na przykład czerwone mięso, drób, sery, twarogi, a nawet owoce morza do wędzenia? Okazuje się, że jest to odpowiedni dobór drewna do naszej wędzarni do ogrodu. Nie może to być drewno pochodzące z drzew iglastych, ponieważ jego dym może nadać naszym wędzonkom agresywnego oraz dość nieprzyjemnego smaku. Potrawy będą wtedy niesmaczne, a nasz czas, który włożyliśmy w idealne ich uwędzenie z pewnością pójdzie na marne. Do wędzenia natomiast nadaje się drewno z wybranych drzew liściastych, może to być zatem: olcha, jabłoń, grusza, wiśnia, klon, orzech, winorośl, buk, dąb, jesion, brzoza, lipa, bez, a także śliwa i akacja.

Aby ułatwić sobie zadanie nie można również zapomnieć o specjalistycznym sprzęcie wędzarniczym do naszego ogrodu. Znajdziemy do na stronie producenta i dystrybutora wędzarń ogrodniczych www.grillpal.pl. Zapraszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność