Jak wędzić sery w wędzarni ogrodowej?

Wędzenie serów domowym sposobem to przede wszystkim gwarancja nadania naszej potrawie wyjątkowego, specyficznego aromatu oraz zabezpieczenia naszego sera przed zepsuciem. Ser wędzony w naturalny sposób konserwuje się, a jego niezapomniany smak wprawi w zachwyt wszystkich gości, których zaprosimy do siebie na wspólne biesiadowanie.

Tak, to prawda, że w chwili samego wędzenia sera ten produkt spożywczy zaczyna się dosłownie „pocić” – na jego powierzchni zaczyna pojawiać się tłuszcz, który z kolei w połączeniu z dymem zyskuje rewelacyjne właściwości konserwujące. W ten oto właśnie sposób otrzymujemy przepyszną przekąskę, której zdatność do spożycia została przedłużona nawet na wiele dni i to bez użycia sztucznych i szkodliwych dla naszego zdrowia konserwantów, a wszystko dzięki wędzeniu sera w wędzarni ogrodowej.

Jaki ser nadaje się do wędzenia?

Prawda jest taka, że uwędzić możemy praktycznie każdy rodzaj sera, jednakże prawdziwi koneserzy smaku tego wyjątkowego produktu  z pewnością jednoznacznie stwierdzą, że do wędzenia domowym sposobem w wędzarni ogrodowej wybraliby wyszukane rodzaje żółtego sera prosto od polskiego producenta. Idealne do wędzenia nadają się  sery białe, takie jak na przykład ser twarogowy, podpuszczkowy lub mozzarella.

Jak wędzić ser domowym sposobem?

Powstaje teraz zasadnicze pytanie: w jaki sposób uwędzić ser domowym sposobem i czy potrzebne są ku temu specjalne umiejętności wędzarnicze? Otóż okazuje się, że wcale nie musimy być prawdziwymi znawcami w tejże dziedzinie – ser może uwędzić każdy z nas w specjalnej wędzarni ogrodowej. Najważniejsze, aby nie zapomnieć o odpowiednim drewnie, które odgrywa tutaj kluczową rolę w procesie wędzenia. Jest to surowiec, bez którego niemożliwością jest wydobycia wyjątkowego aromatu sera, a także innych wędzonych potraw, takich jak wędliny i kiełbasy. W tym przypadku drewno powinno być pochodzenia tylko i wyłącznie od drzew liściastych, ponieważ drzewa iglaste posiadają w swojej strukturze zbyt dużo żywicy, a ta powoduje, iż w trakcie wędzenia dym staje się nazbyt smolisty oraz osiada na wierzchniej warstwie sera.

Samo wędzenie sera powinno odbywać się przy słabym ogniu oraz zimnym dymie. Nie powinno się zbyt mocno podgrzewać tego produktu, ponieważ wtedy traci on zbyt dużą ilość tłuszczu i wody.

Jakie urządzenie wędzarnicze wybrać do wędzenia sera?

Domowy ser możemy wędzić na kilka różnych sposobów, a najefektywniejszy z nich to użycie specjalistycznego urządzenia do wędzenia sera, a mianowicie wędzarni ogrodowej metalowo – drewnianej Grillpal.  Nie ma wątpliwości, że dzięki wędzarni ogrodowej będziemy w stanie przygotować wykwintny poczęstunek, który na dobre pobudzi kubki smakowe wszystkich naszych gości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność