Nastrzykiwarki do mięsa

Nastrzykiwarki do mięsa przydadzą się wszędzie tam, gdzie można znaleźć wędzarnie ogrodowe. To właśnie przy ich pomocy będziemy w stanie w równomierny sposób rozprowadzić solankę wewnątrz mięsa, które potem będziemy zamierzali uwędzić. Czym jednak jest dokładnie nastrzykiwanie mięsa i dlaczego warto to robić?

Otóż nastrzykiwanie mięsa tak samo jak jego solenie lub wędzenie jest formą zakonserwowania danej potrawy. Konserwowanie za pomocą soli peklowej nie jest możliwe bez odpowiedniego wprowadzenia solanki wewnątrz mięsa. Niektórzy z nas mogą od razu zapytać czy taki proces jest rzeczywiście potrzebny? Czy nie można uwędzić dobrej szynki bez poddawania jej procesowi peklowania i co za tym idzie: nastrzykiwania? Otóż nie, ponieważ, bez peklowania nie uda nam się uwędzić dobrego mięsa. Natomiast nastrzykiwanie pomoże nam je we właściwy sposób nawodnić solanką wraz z wybranymi przyprawami. Dzięki temu smak naszej potrawy będzie równomiernie rozprowadzony, będzie ona posiadała pobudzający nasze kubki smakowe aromat, zapach, a także nienaganny wygląd. Do tego oczywiście będą nam potrzebne nastrzykiwarki do mięsa. 

Być może komuś z Was udało się uwędzić szynkę lub baleron bez nastrzykiwania. Owszem, to jest możliwe, jednakże w tej sytuacji należy wziąć pod uwagę to, że takie mięso ma nieestetyczny wygląd oraz kolor ciemnej szarości. Natomiast potrawa przyrządzona za pomocą peklosoli w przekroju posiada piękną, różową barwę.

Za pomocą nastrzykiwarek do mięsa możemy bez żadnych problemów zakonserwować dowolny kawałek mięsa, bez względu na jego rodzaj: może to być drób, dziczyzna, wołowina lub wieprzowina. Warto również wspomnieć, że nastrzykiwanie przyśpiesza sam proces peklowania. Dlatego decydując się na zakup porządnej nastrzykiwarki do mięsa należy najpierw sprawdzić ile igieł posiada ona w zestawie. Czym więcej, tym lepiej, ponieważ do każdego rodzaju mięsa przyda nam się inna igła, przy pomocy której będziemy mogli zacząć nastrzykiwanie naszych przyszłych wędzonek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność