Uwędzić możemy dosłownie każdy rodzaj mięsa, również polędwicę wieprzową. Wystarczy tylko, że na naszej posesji stanie centrum wędzarnicze z prawdziwego zdarzenia, takie jak na przykład wędzarnia murowana, drewniana bądź też metalowa, a już za jakiś czas na naszych talerzach ma szanse pojawić się przepyszna i uwędzona domowym sposobem aromatyczna polędwica.

Do przygotowania przepysznej, wędzonej polędwicy z naszej ogrodowej wędzarni potrzebne nam będą: 4-5 kg mięsa, 1 łyżeczka w ziarnach, 1 łyżeczka białej gorczycy, 1 łyżeczka majeranku, 6-8 listków laurowych, 8-10 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren jałowca, 5 ząbków czosnku, 10 g saletry 20 g brązowego cukru oraz 3 l wody.

Sam sposób wykonania jest niezwykle prosty. Wystarczy wlać wodę do większego garnka, wkładamy do niej surowe jajko oraz cały czas mieszamy dodając przy tym sól do tego momentu, aż jajko zacznie wypływać. Następnie wyciągamy jajko i gotujemy wodę, dodając do niej przy okazji nasze przyprawy oraz cukier. Wcześniej można je rozdrobnić w moździerzu. Całość gotujemy przez 15 minut, a następnie studzimy. W następnej kolejności nasze mięso dzielimy na kawałki o masie około 1 kg. Sztuki mięsa wkładamy do kamionki i zalewamy peklówką w ten sposób, aby w całości było zanurzone w solance. Na samym wierzchu garnka kładziemy talerz i obciążamy go kamieniem. Kolejnym krokiem będzie wstawienie garnka na 6 dni w chłodne miejsce, a po tym czasie obwiązanie polędwicy sznurkiem z włókien naturalnych. Teraz przyszedł czas na suszenie. Wieszamy nasze polędwice w przewiewnym miejscu i czekamy przez kolejne 12 godzin. Następnego dnia już możemy rozpalić naszą wędzarnię ogrodową i umieszczamy w niej mięso. Przez pierwsze 50 minut ocieplamy wędzarnię ciepłym powietrzem w temperaturze do 35 stopni Celsjusza. Następnie podnosimy temperaturę w urządzeniu wędzarniczym do 70 stopni na 45 minut. Po upływie tego czasu tym razem zmniejszamy temperaturę do 50-60 stopni na 5-6 godzin. Gdy polędwice się już uwędzą, zostawiamy je w wędzarni jeszcze na kilka godzin w celu ostygnięcia. Gotowe.

Jeżeli zatem jesteście w trakcie poszukiwań profesjonalnych wędzarni do ogrodu, na stronie producenta i dystrybutora wędzarń ogrodowych www.grillpal.pl znajdziecie ciekawy wybór tego typu urządzeń.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność