Wędzenie mięsa w wędzarni ogrodowej – sprawdzone sposoby

Pyszna wędzona szynka, karkówka czy boczek… Aromatyczne i soczyste samodzielnie wędzone mięsa są w zasięgu twojej ręki i to niekoniecznie od święta. Prosto i pysznie przygotujesz je we własnej wędzarni ogrodowej. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak najlepiej wędzić mięso w wędzarni, by zniewalało smakiem.

Do wędzenia będziesz potrzebował trzech rzeczy – dobrej jakości mięsa (wybierz to, które lubisz najbardziej – schab, szynka, baleron, boczek będą jak znalazł), odpowiedniego gatunku drewna i wędzarni ogrodowej (np. wędzarni ogrodowo-metalowej Grillpal). Najlepszym drewnem do wędzenia mięsa będzie drewno drzew liściastych ( olcha, buk, brzoza, jawor, klon) oraz drewno drzew owocowych (jabłoń, wiśnia, śliwka), które nada mięsu niezwykłego aromatu i smaku.

Przygotowanie mięsa do wędzenia

Przed wędzeniem namocz mięso w solance najlepiej przez co najmniej 2-3 doby. To metoda, która pozwoli cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Solanę przygotujesz, rozpuszczając w wodzie sól kamienną w proporcjach 2 litry wody na 5 kg mięsa i 250 g soli. Możesz dodać do solanki przyprawy (czosnek, pieprz, rozmaryn, oregano, papryka). Wcześniejsze przetrzymanie mięsa w solance zakonserwuje je i sprawi, że będzie wyborne w smaku. Następnie należy wyjąć mięso z solanki i dokładnie wysuszyć, najlepiej w specjalnych workach wędliniarskich, w których warto je przetrzymać około 10 godzin.

Wędzenie mięsa w wędzarni

Dla najlepszych efektów wędzenia poddajemy mięso suszeniu jeszcze w wędzarni ogrodowej. Wędzarnię wcześniej nagrzewamy i opalamy wybranym gatunkiem drewna. Suszymy mięso przy uchylonym otworze na dym. Po upływie około godziny zamykamy wędzarnię i otwór dymu i zaczynamy proces wędzenia. Do wyboru mamy trzy sposoby wędzenia: na zimno (trwa kilka dni), na ciepło (do dwóch dób), na gorąco (parę godzin). Do wędzenia mięsa wieprzowego, w tym szynki najlepsze jest wędzenie ciepłe. Przebiega ono w temperaturze 30-50℃ i trwa do 48 godzin. Mięso uwędzone tą metodą można przechowywać około 2-3 tygodnie. Wędzenie zimne odbywa się przy temperaturze 12-24℃. Wędzimy mięsa w dymie rzadkim i gęstym dla uzyskania najlepszych efektów.  Wędzone na zimno mięsa w wędzarni ogrodowej mają długi termin ważności.  Jeśli zależy nam na czasie, wędzenie na gorąco pozwoli nam szybko wędzić mięso. Najpierw suszymy mięso przez ok. 40 minut w temp. 40-50℃, potem wędzimy w temp. 40-60℃ przez ok. 30-60 min. Produkty mięsne wędzone tą metodą muszą być przechowywane w lodówce i to maksymalnie parę dni.

Sprawdzona wędzarnia ogrodowa

Najlepsza wędzarnia ogrodowa do wędzenia mięsa to wędzarnia ogrodowa drewniana i metalowa (taka jak np. wędzarnia Grillpal). Jako producent i dystrybutor wiemy, jak zadbać o najsmaczniejsze wędzenie mięs. Dzięki odpowiedniemu palenisku i komorze wędzarniczej z deflektorem do rozpraszania dymu, w jakie wyposażone są nasze wędzarnie, mięsa będą uwędzone równomierne, smakując wyśmienicie.

Udanego wędzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność