WSZYSTKO CO MUSISZ O NICH WIEDZIEĆ
Na początku swojej przygody z wędzarnią warto jest poznać wszystkie dostępne metody wędzenia i wybrać swoją ulubioną. W tym artykule dowiesz się, na czym polega wędzenie zimne, gorące oraz ciepłe.
KOUŘENÍ ZA STUDENA - KLÍČOVÉ INFORMACE
Kouření za studena to metoda, którą prowadzi się w temperaturze od 12 do 25°C. W procesie tym niezwykle istotne jest, aby otoczenie było chłodniejsze od dymu, a wilgoć powietrza wynosiła ok. 80%. Pozwala to na zachowanie w żywności cennych związków i składników takich jak omega 3 oraz znaczne przedłużenie zdatności do spożycia.
WĘDZENIE NA CIEPŁO
Proces ten powinien odbywać się w temperaturze nieprzekraczającej 45°C. Metoda potrzebuje o wiele niższej wilgotności powietrza, która wynosi ok. 70%. Czas, po którym wędzona żywność będzie dobrze zakonserwowana, jest o wiele krótszy i wynosi od 2 do ok. 24 godzin.
WĘDZENIE NA GORĄCO
Jest to najszybsza metoda wędzenia, która składa się z trzech prostych etapów. Pierwszy z nich to suszenie mięsa we wstępnie ogrzanej wędzarni. Następnie rozpoczynamy wędzenie zasadnicze w temperaturze 30 – 40°C przez ok. 2 godziny. Ostatnim etapem jest pečení w temperaturze 90 stopni, które powoduje, że mięso nabiera wyjątkowego koloru.
Pokud hledáte udírna nebo półproduktów do jej stworzenia, zapraszamy do odwiedzenia naszego webový obchod. Šťastné nakupování!