Najlepsze metody wędzenia – wędzenie na ciepło, wędzenie na zimno

WSZYSTKO CO MUSISZ O NICH WIEDZIEĆ

 

Na początku swojej przygody z wędzarnią warto jest poznać wszystkie dostępne metody wędzenia i wybrać swoją ulubioną. W tym artykule dowiesz się, na czym polega wędzenie zimne, gorące oraz ciepłe. 

 

WĘDZENIE NA ZIMNO – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

 

Wędzenie na zimno to metoda, którą prowadzi się w temperaturze od 12 do 25°C. W procesie tym niezwykle istotne jest, aby otoczenie było chłodniejsze od dymu, a wilgoć powietrza wynosiła ok. 80%. Pozwala to na zachowanie w żywności cennych związków i składników takich jak omega 3 oraz znaczne przedłużenie zdatności do spożycia. 

 

WĘDZENIE NA CIEPŁO

 

Proces ten powinien odbywać się w temperaturze nieprzekraczającej 45°C. Metoda potrzebuje o wiele niższej wilgotności powietrza, która wynosi ok. 70%.  Czas, po którym wędzona żywność będzie dobrze zakonserwowana, jest o wiele krótszy i wynosi od 2 do ok. 24 godzin. 

 

WĘDZENIE NA GORĄCO

 

Jest to najszybsza metoda wędzenia, która składa się z trzech prostych etapów. Pierwszy z nich to suszenie mięsa we wstępnie ogrzanej wędzarni. Następnie rozpoczynamy wędzenie zasadnicze w temperaturze 30 – 40°C przez ok. 2 godziny. Ostatnim etapem jest podpiekanie w temperaturze 90 stopni, które powoduje, że mięso nabiera wyjątkowego koloru.  


Jeśli poszukujesz wędzarni lub półproduktów do jej stworzenia, zapraszamy do odwiedzenia naszego sklepu internetowego. Udanych zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność