Garden Smokehouses to doskonały sposób na przyrządzanie domowych wyrobów: serów, kiełbas, wędlin czy ryb. Ich głęboki aromat i znakomity smak z pewnością zachwyci niejednego konesera zdrowej i naturalnie przygotowanej żywności. Jednak przed przystąpieniem do samodzielnej pracy, warto poznać różne metody domowego wędzenia – w tym technikę wędzenia na zimno.

 

Zimny dym

 

Technika ta jest szczególnie popularna, gdy na zewnątrz panuje przyjemny chłód – wówczas dużo łatwiejsze staje się osiągnięcie w a garden smokehouse odpowiednich warunków. Zwyczajowo wędzenie na zimno przebiega w temperaturach od 16ºC do 22ºC. Dopuszczalne są oczywiście nieco wyższe wartości – ważne jednak, aby nie przekraczać 30ºC. Decydując się na ten sposób, należy również przypilnować wilgotności powietrza, która powinna oscylować w granicach od 85% do 90%. W trakcie procesu wędzenia konieczne jest także regulowanie gęstości dymu wypełniającego garden smokehouse.

 

Jak uzyskać odpowiednie parametry wędzenia?

 

Poprzez zamykanie lub otwieranie dopływu powietrza a garden smokehouse można skutecznie oddziaływać na gęstość dymu. Z kolei wilgotność zwiększa się dzięki wstawianiu do środka naczynia z wodą bądź zwilżaniu trocin i drewna. Co ważne, w wędzeniu na zimno dym powinien delikatnie unosić się nad mięsem. By osiągnąć taki efekt, należy stale monitorować spalanie trocin czy brykietu: tak, by tliły się delikatnie, lecz nie przygasały. Cały proces wędzenia trwa od kilkunastu godzin do kilkunastu dni (w zależności od masy i rodzaju mięsa, a także temperatury). Warto też pamiętać, że w wyniku wędzenia kiełbasa, szynka czy boczek tracą ze swojej objętości do 20% wody.

Szlachetny smak wyrobów wędzonych na zimno w pełni potwierdza skuteczność (i popularność) tej techniki. Co więcej, metoda ta nie jest zarezerwowana wyłącznie dla doświadczonych wędzarzy. Proste w obsłudze garden smokers z powodzeniem sprawdzą się nawet u początkujących osób. Wystarczy jedynie zrozumieć działanie posiadanego sprzętu, przestrzegać określonych zasad i uzbroić się w cierpliwość, gdyż wędzenie na zimno to proces zdecydowanie dłuższy od wędzenia tradycyjnego – ale na pewno wart wysiłku!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close filters
Smokehouse model
Chamber capacity
Chamber width
Chamber height
Type of wood
Granulation
Capacity