Wskazówki dla początkujących
Soczysta szynka, smakowity boczek czy baleron – garden smokers pozwalają przygotować przepyszne, a co najważniejsze, pozbawione konserwantów mięsa według własnych upodobań. Stosując odpowiednie zabiegi, możemy zadbać o ich doskonały smak, a także kolor przypominający najlepsze sklepowe wyroby w naturalny sposób. Sposobów na wędzenie mięsa jest wiele, są jednak zasady, o których za każdym razem należy pamiętać.
-
Peklowanie – co będzie nam potrzebne?
Curing to bardzo ważna część przygotowania mięsa do wędzenia w przydomowej a garden smokehouse. Konserwowanie mięsa może odbywać się na sucho przy użyciu soli peklującej lub na mokro – gdy korzystamy z roztworu soli i wody. W zależności od preferencji, do peklowania możemy wykorzystać także ulubione zioła, do najczęściej stosowanych zaliczyć należy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kolendrę, czosnek, ziarna jałowca. Saletra nie wpływa na smak mięsa, ale pozwala uzyskać jego atrakcyjny i kuszący kolor.
-
Wędzarnie ogrodowe – jak peklować?
Podczas peklowania niezwykle ważne są proporcje, dlatego jeśli nie mamy wypracowanej własnej metody, najlepiej skorzystać z gotowego przepisu lub sprawdzonej tabeli peklowania. Czas trwania całego procesu oscyluje w granicach od kilku do kilkunastu dni. Podczas peklowania mięso należy regularnie obracać z jednej strony na drugą, np. co dwa lub trzy dni, warto je także przykryć, aby nie wchłaniało innych zapachów z lodówki.
-
Pricking the meat
Niedokładnie zapeklowany kawałek mięsa z a garden smokehouse potrafi zepsuć całą szynkę czy inne wyroby. Jest nie tylko niesmaczny, ale ze względu na brak soli szybko zacznie się psuć i może doprowadzić nawet do zatrucia. Aby mięso było soczyste i równomiernie zakonserwowane, należy wstrzyknąć solankę do jego wnętrza. Nastrzykiwanie mięsa jest szczególnie ważne przy krótkim czasie peklowania oraz w przypadku chudych mięs.
-
Zbyt ciemne wędzonki?
Okopcone, prawie czarne mięso nie prezentuje się estetycznie. To częsty problem, który dotyka początkujących, którzy wykorzystują garden smokers do przyrządzenia doskonałego mięsa. Przyczyną może być brak odpowiedniego suszenia mięsa. Po zakończonym peklowaniu mięso musi dokładnie obciec i osuszyć się, zanim trafi do wnętrza a garden smokehouse i zostanie poddane działaniu dymu.
-
Jakie drewno do a garden smokehouse wybrać?
Wędzarnie ogrodowe pozwalają na obróbkę dymną mięsa, którego ostateczny wygląd i smak zależy między innymi od rodzaju zastosowanego drewna. Do wędzenia stosuje się wyłącznie drewno drzew liściastych. Dlaczego? Proces spalania drzew iglastych prowadzi do osadzania się sadzy na wędzonkach, a także psuje ich smak i zapach.
Wędzarnie ogrodowe pozwalają przygotować wiele smakołyków – mięs, ryb czy serów własnej produkcji. Zanim jednak nabędziemy doświadczenia, warto skorzystać ze sprawdzonych rad, które ułatwią nam to zadanie.