Zarówno w polskiej jak i zagranicznej kuchni nie może oczywiście zabraknąć aromatycznych ziół, które z kolei z powodzeniem wykorzystamy w trakcie grillowania, marynowania, wędzenia, gotowania, pieczenia… oraz wielu innych czynności, które wykonujemy w kuchni. Po jakie jednak zioła sięgamy najczęściej oraz jakie jest ich zastosowanie? Zapraszamy do małej ściągawki w poniższym artykule.

  1. Rozmaryn jest jednym z najczęściej stosowanych ziół w polskich kuchniach. Można go podawać w wersji świeżej oraz suszonej. Rozmaryn idealnie podkreśla smak dań rybnych, dziczyzny oraz pozostałego mięsiwa. Doskonale komponuje się również w sałatkach w postaci świeżo zerwanych liści.
  2. Bazylia podkreśli smak każdej potrawy wykonanej z pomidorów. Wykorzystywana jest również w trakcie produkcji oliwy z oliwek.
  3. Zioła takie jak oregano podkreślają smak zarówno dań polskich jak i śródziemnomorskich. Idealnie pasuje do pomidorów, makaronów, a regularnie spożywane znacznie wzmocnią naszą odporność.
  4. Czosnek to bardzo zdrowa lecz intensywna przyprawa. Można dodawać go do zup, sosów oraz przyprawiać nim mięso.
  5. Goździki to orientalna przyprawa, która tak samo jak czosnek posiada bardzo intensywny smak i aromat. Można dodawać je go herbaty, przyprawiać nimi mięso lub dania na słodko.
  6. Zioła takie jak tymianek to obraz kuchni prowansalskiej. Dodajemy go do mięs pieczonych, smażonych, sosów oraz sałatek. Możemy go również dodawać do ryb przyrządzonych w dowolny sposób, a on z powodzeniem zdominuje ich nieprzyjemny, morski posmak.
  7. Cząber jako zioło wykorzystywany jest od tysięcy lat. Ma bardzo silny posmak, natomiast możemy przyprawić nim mięso, potrawy z jajek, do sosów i dań warzywnych.
  8. Koperek możemy uprawiać sami. Wykorzystuje się go do zup, sosów, a także dań mięsnych.
  9. Lubczyk to bardzo aromatyczna potrawa. Możemy go dodawać do zup, sałatek, potraw mięsnych lub weków.
  10. Pietruszka należy do ziół, które każdy powinien mieć zawsze w swojej kuchni. Idealnie sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, dań z mięsa, sałatek, makaronów, dań rybnych oraz wszelkiego rodzaju przekąsek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność