Zarówno w polskiej jak i zagranicznej kuchni nie może oczywiście zabraknąć aromatycznych ziół, które z kolei z powodzeniem wykorzystamy w trakcie grillowania, marynowania, wędzenia, gotowania, pieczenia… oraz wielu innych czynności, które wykonujemy w kuchni. Po jakie jednak zioła sięgamy najczęściej oraz jakie jest ich zastosowanie? Zapraszamy do małej ściągawki w poniższym artykule.
- Rozmaryn jest jednym z najczęściej stosowanych ziół w polskich kuchniach. Można go podawać w wersji świeżej oraz suszonej. Rozmaryn idealnie podkreśla smak dań rybnych, dziczyzny oraz pozostałego mięsiwa. Doskonale komponuje się również w sałatkach w postaci świeżo zerwanych liści.
- Bazylia podkreśli smak każdej potrawy wykonanej z pomidorów. Wykorzystywana jest również w trakcie produkcji oliwy z oliwek.
- Zioła takie jak oregano podkreślają smak zarówno dań polskich jak i śródziemnomorskich. Idealnie pasuje do pomidorów, makaronów, a regularnie spożywane znacznie wzmocnią naszą odporność.
- Czosnek to bardzo zdrowa lecz intensywna przyprawa. Można dodawać go do zup, sosów oraz przyprawiać nim mięso.
- Goździki to orientalna przyprawa, która tak samo jak czosnek posiada bardzo intensywny smak i aromat. Można dodawać je go herbaty, przyprawiać nimi mięso lub dania na słodko.
- Zioła takie jak tymianek to obraz kuchni prowansalskiej. Dodajemy go do mięs pieczonych, smażonych, sosów oraz sałatek. Możemy go również dodawać do ryb przyrządzonych w dowolny sposób, a on z powodzeniem zdominuje ich nieprzyjemny, morski posmak.
- Cząber jako zioło wykorzystywany jest od tysięcy lat. Ma bardzo silny posmak, natomiast możemy przyprawić nim mięso, potrawy z jajek, do sosów i dań warzywnych.
- Koperek możemy uprawiać sami. Wykorzystuje się go do zup, sosów, a także dań mięsnych.
- Lubczyk to bardzo aromatyczna potrawa. Możemy go dodawać do zup, sałatek, potraw mięsnych lub weków.
- Pietruszka należy do ziół, które każdy powinien mieć zawsze w swojej kuchni. Idealnie sprawdza się jako dodatek do zup, sosów, dań z mięsa, sałatek, makaronów, dań rybnych oraz wszelkiego rodzaju przekąsek.