Każdy właściciel domowej wędzarni ogrodowej doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że mięso, które następnie będziemy w niej wędzić, należy najpierw w odpowiedni sposób przygotować do tego procesu. Najprościej będzie naszą sztukę mięsa zapeklować. Potrzebne nam będzie jednak do tego kilka przypraw, takich jak na przykład: sól do peklowania, pieprz, jałowiec, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie. Możemy się również wspomóc solą wędzarniczą. Czy słyszeliście już o tej przyprawie? 

Sól wędzarnicza to pochodna tradycyjnej soli spożywczej, której każdego dnia używamy do przyprawiania zup, sałatek, do solenia ziemniaków, które gotujemy na obiad, itp. Różnica jednak polega na tym, że sól wędzarnicza została wzbogacona o aromat dymu wędzarniczego. Możemy nią zatem przyprawiać nasze przyszłe wędzonki i to bez względu na gatunek mięsa, które posiadamy. Może to być drób, dziczyzna, wołowina, jagnięcina, wieprzowina, a także mięso ryb, sery, warzywa oraz owoce morza. Z takiej soli można również przygotować solankę, w której następnie zamarynujemy na jakiś czas nasze mięso. 

Teraz nasuwa się zasadnicze pytanie: czy solą wędzarniczą można przyprawiać mięso, które przyrządzimy w inny sposób, nie w wędzarni? Ależ oczywiście, że tak. Dzięki takiej przyprawie, którą jest oczywiście sól wędzarnicza, wcale nie musimy używać wędzarni, aby nasze przyszłe potrawy smakowały tak, jakby były przed chwilą z niej wyjęte. Solą wędzarnicza można przyprawić dowolną potrawę, która następnie będzie charakteryzowała się znajomym nam wszystkim aromatem prosto z drewnianej wędzarni ogrodowej. Mięso doprawione tą przyprawą możemy na przykład przyrządzić w piekarniku, szynkowarze, lub po prostu usmażyć. 

Jeśli planujesz zatem zakup soli wędzarniczej, musisz wiedzieć, że tę przyprawę możesz dostać również w naszym internetowym sklepie z wędzarniami i nie tylko: Grillpal.pl. Oprócz tego znajdziesz tu wiele innych i równie aromatycznych i zdrowych przypraw, które zostały wyprodukowane przez markę Digesta. 

Życzymy udanych i bezpiecznych zakupów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność