Golonka wędzona – przepis

Szczęśliwi posiadacze własnego centrum wędzarniczego w postaci wędzarni drewnianych, metalowych bądź też murowanych zapewne doceniają wyjątkowy smak i aromat wszystkich przyrządzonych w nim potraw. Wędzić możemy na wiele sposobów oraz mnóstwo produktów nadaje się właśnie do wędzenia. Może to być dowolne mięso czerwone, drób, ryby, sery i twarogi, a nawet owoce morza. Niezapomniany jest jednak smak wędzonej golonki, którą w bardzo prosty sposób możemy przyrządzić za pomocą profesjonalnej wędzarni ogrodowej, w zaciszu własnej altanki.

Do przyrządzenia przepysznej wędzonej golonki potrzebować będziemy: 1,2 kg golonki wieprzowej bez kości, 1 łyżeczkę grubo mielonej mieszanki z pieprzu czarnego, czerwonego i zielonego, 2 łyżeczki suszonego majeranku, 5 ziaren jałowca, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 litr wody oraz 25 g soli do peklowania.

Gdy mamy już wszystko co nam będzie potrzebne nadszedł czas na to, aby zapeklować naszą golonkę. Peklowanie to najdłuższy proces we wszystkich etapach przygotowywania golonki. Najpierw gotujemy litr wody i dodajemy do niej wszystkie przyprawy bez peklosoli. Przyprawy wcześniej mielimy lub rozdrabniamy w moździerzu. Przez kwadrans mieszamy wszystko na małym ogniu, a następnie dodajemy sól do peklowania i mieszamy. Potem wstawiamy golonkę do ceramicznego naczynia i zalewamy wywarem. Peklujemy przez ok. trzy dni w temp. około 8 stopni, przy czym dwa razy dziennie przewracamy mięso. Następnie po 3 dniach wyjmujemy mięso z zalewy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i przechowujemy w przewiewnym miejscu przez około 12 godzin.

Kolejny etap to wędzenie naszej golonki. W pierwszym dniu wędzimy mięso zimnym dymem, do 30 stopni, dwa razy po 2 godziny, na drugi dzień podnosimy temperaturę do 40 stopni i wędzimy również dwa razy dziennie po dwie godziny, a na trzeci dzień poddajemy mięso wędzeniu do 50 stopni. Ostatni już etap to parzenie golonki przez 1,5 godziny w temperaturze 80 stopni, potem jeszcze trzymamy mięso pod przykryciem w tej samej temperaturze przez około godzinę. Teraz nasza przepyszna wędzonka zaraz po ostygnięciu jest już gotowa do spożycia. Smacznego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność