Wędzenie, peklowanie wieprzowiny w domowej wędzarni ogrodowej

JAK PRZYGOTOWAĆ AROMATYCZNE MIĘSO?

 

Wieprzowina to rodzaj mięsa, które doskonale nadaje się do przygotowywania wszelkiego rodzaju szynek, kiełbasy oraz innych wyrobów. Aromatyczne i smaczne wędzone potrawy pozbawione są wszelkich szkodliwych substancji, którymi przepełnione są produkty znajdujące się na sklepowych półkach. W tym artykule dowiesz się jak przygotować doskonałe wędliny wieprzowe. 

 

PEKLOWANIE WIEPRZOWINY – KILKA PROSTYCH KROKÓW

 

Przed wędzeniem wieprzowiny niezwykle istotne jest jej dobre przygotowanie. Kluczem do sukcesu są wysokiej jakości kawałki mięsa, które należy moczyć w solance z ulubionymi przyprawami przez kilka dni. Metoda ta sprawi, że będzie ono przesiąknięte wyjątkowym aromatem, oraz smakiem. Następnie należy dokładnie osuszyć mięso oraz umieścić je w specjalnych workach wędliniarskich. Tak przygotowane wyroby są gotowe do wędzenia. 

 

WĘDZENIE WIEPRZOWINY W WĘDZARNI OGRODOWEJ

 

Aby jak najlepiej przygotować mięso do właściwego wędzenia, należy je suszyć we wstępnie nagrzanej wędzarni, bardzo ważne jest, aby robić to przy uchylonym otworze na dym. Po około godzinie należy zamknąć wędzarnię i rozpocząć wędzenie. Powinno przebiegać ono w temperaturze ok. 50  przez czas nie dłuższy niż 48 godzin. Pamiętaj, że mięso przechowywać można przez 2-3 tygodnie pod uwędzenia. 

 

Wszystkie niezbędne do wędzenia wieprzowiny produkty, a także gotowe wędzarnie znajdziesz na naszym sklepie internetowym. Udanych zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność