JAK PRZYGOTOWAĆ DOSKONAŁE W SMAKU MIĘSO?
Wędzona wędlina to niezwykle popularna potrawa uwielbiana przez wszystkich. Jej przygotowanie wymaga wiele czasu i cierpliwości, jednak efekt zdecydowanie jest tego wart. Oto kilka praktycznych rad, które pomogą Ci uwędzić doskonałą w smaku wędlinę.
JAK PRZYGOTOWAĆ WĘDLINĘ DO WĘDZENIA?
Aby otrzymać aromatyczną wędzoną wędlinę, należy skupić się na procesie przygotowawczym. Jednym z najważniejszych elementów tego procesu jest osolenie i przyprawienie mięsa, a także odstawienie go w chłodne miejsce. Możemy wykonać to zarówno na sucho, jak i mokro. Przed powieszeniem wędliny w wędzarni ważne jest, aby osuszyć surowce. Do mokrych produktów przyklejają się substancje smoliste, które powodują, że są one niezdatne do jedzenia.
WĘDZENIE WĘDLINY – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE
Przed właściwym wędzeniem nie zapomnij o wygrzaniu wędzarni i ostatecznym osuszeniu wyrobów. Dzięki temu nabiorą one pięknego koloru, zapachu i smaku. Temperatura wędzenia powinna oscylować w granicach ok. 80-90ºC. Kolejnym etapem jest wyparzenie mięsa w wodzie nieprzekraczającej 80ºC lub podpieczenie go w wędzarni. Zwiększamy temperaturę w wędzarni i czekamy, aż szynka również zwiększy swoją temperaturę wewnętrzną. Następnie odkładamy wyparzone wyroby i pozwalamy im na ostygnięcie i stężenie.
Wszystkie akcesoria niezbędne do wędzenia oraz wysokiej jakości wędzarnie ogrodowe znajdziesz na naszym sklepie internetowym. Udanych zakupów!