Wędzenie wędlin w domu – jak przygotować się do wędzenia wędlin w warunkach domowych?

JAK PRZYGOTOWAĆ DOSKONAŁE W SMAKU MIĘSO?

 

Wędzona wędlina to niezwykle popularna potrawa uwielbiana przez wszystkich. Jej przygotowanie wymaga  wiele czasu i cierpliwości, jednak efekt zdecydowanie jest tego wart. Oto kilka praktycznych rad, które pomogą Ci uwędzić doskonałą w smaku wędlinę. 

 

JAK PRZYGOTOWAĆ WĘDLINĘ DO WĘDZENIA?

 

Aby otrzymać aromatyczną wędzoną wędlinę, należy skupić się na procesie przygotowawczym. Jednym z najważniejszych elementów tego procesu jest osolenie i przyprawienie mięsa, a także odstawienie go w chłodne miejsce. Możemy wykonać to zarówno na sucho, jak i mokro. Przed powieszeniem wędliny w wędzarni ważne jest, aby osuszyć surowce. Do mokrych produktów przyklejają się substancje smoliste, które powodują, że są one niezdatne do jedzenia. 

 

WĘDZENIE WĘDLINY – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

 

Przed właściwym wędzeniem nie zapomnij o wygrzaniu wędzarni i ostatecznym osuszeniu wyrobów. Dzięki temu nabiorą one pięknego koloru, zapachu i smaku.  Temperatura wędzenia powinna oscylować w granicach ok. 80-90ºC. Kolejnym etapem jest wyparzenie mięsa w wodzie nieprzekraczającej 80ºC lub podpieczenie go w wędzarni. Zwiększamy temperaturę w wędzarni i czekamy, aż szynka również zwiększy swoją temperaturę wewnętrzną. Następnie odkładamy wyparzone wyroby i pozwalamy im na ostygnięcie i stężenie. 

 

Wszystkie akcesoria niezbędne do wędzenia oraz wysokiej jakości wędzarnie ogrodowe znajdziesz na naszym sklepie internetowym. Udanych zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność