CZYM SIĘ RÓŻNIĄ TE PROCESY?
Wędzenie to jeden z najstarszych procesów, który przedłuża zdatność żywności do spożycia. Oprócz tego nadaje jej również niesamowity aromat, kolor oraz smak. Wyróżniamy dwa sposoby wędzenia surowców: wędzenie na ciepło i na zimno. Co odróżnia te dwa procesy od siebie? Który z nich jest lepszy? Dowiesz się tego w poniższym artykule.
WĘDZENIE NA ZIMNO – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE
Wędzenie na zimno odbywa się w niższej temperaturze ( ok. 30°C ) i trwa nawet do kilku dni. Niezwykle istotne jest, aby dym przenoszący się z paleniska do wędzarni był schłodzony. Jest to bardzo trudny technicznie proces, który wymaga kontroli temperatury oraz stałego nadzoru nad dymem. Przed wędzeniem na zimno należy zapeklować surowce, a następnie suszyć je w chłodnym miejscu. Uzyskana tą metodą żywność jest trwalsza od tej wędzonej na gorąco.
WĘDZENIE NA CIEPŁO – W JAKI SPOSÓB DZIAŁA?
Wędzenie na ciepło odbywa się w temperaturze do 90°C. Na proces składają się 3 etapy. Pierwszym z nich jest suszenie w dymie. Właściwe wędzenie rozpoczyna się po ok. godzinie i trwa od 4 godzin do nawet 2 dni (do 50°C). Następnie temperatura w piecu zostaje podniesiona o 30 stopni, a mięso jest podpiekane. Niezwykle istotne jest, aby przepływ dymu był stosunkowo szybki.
Wszystkie akcesoria niezbędne do wędzenia oraz wysokiej jakości wędzarnie ogrodowe znajdziesz na naszym sklepie internetowym. Udanych zakupów!