Wędzenie na ciepło, wędzenie na zimno – którą metodę wędzenia najlepiej wybrać?

CZYM SIĘ RÓŻNIĄ TE PROCESY?

 

Wędzenie to jeden z najstarszych procesów, który przedłuża zdatność żywności do spożycia. Oprócz tego nadaje jej również niesamowity aromat, kolor oraz smak. Wyróżniamy dwa sposoby wędzenia surowców: wędzenie na ciepło i na zimno. Co odróżnia te dwa procesy od siebie? Który z nich jest lepszy? Dowiesz się tego w poniższym artykule. 

 

WĘDZENIE NA ZIMNO – NAJWAŻNIEJSZE INFORMACJE

 

Wędzenie na zimno odbywa się w niższej temperaturze ( ok. 30°C ) i trwa nawet do kilku dni.  Niezwykle istotne jest, aby dym przenoszący się z paleniska do wędzarni był schłodzony. Jest to bardzo trudny technicznie proces, który wymaga kontroli temperatury oraz stałego nadzoru nad dymem. Przed wędzeniem na zimno należy zapeklować surowce, a następnie suszyć je w chłodnym miejscu. Uzyskana tą metodą żywność jest trwalsza od tej wędzonej na gorąco. 

 

WĘDZENIE NA CIEPŁO  – W JAKI SPOSÓB DZIAŁA?

 

Wędzenie na ciepło odbywa się w temperaturze do 90°C. Na proces składają się 3 etapy. Pierwszym z nich jest suszenie w dymie. Właściwe wędzenie rozpoczyna się po ok. godzinie i trwa od 4 godzin do nawet 2 dni (do 50°C). Następnie temperatura w piecu zostaje podniesiona o 30 stopni, a mięso jest podpiekane. Niezwykle istotne jest, aby przepływ dymu był stosunkowo szybki. 

 

Wszystkie akcesoria niezbędne do wędzenia oraz wysokiej jakości wędzarnie ogrodowe znajdziesz na naszym sklepie internetowym. Udanych zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność