Wędzenie to bardzo prosty sposób na zachowanie zdatności do spożycia przeróżnych potraw, a w szczególności mięsa. Jakie mięso możemy zatem przyrządzić w naszym własnym, domowym centrum wędzarniczym? Otóż każde, na jakie mamy tylko ochotę. Może to być nawet dziczyzna.

Okazuje się również, że najbardziej popularne jest w tym przypadku mięso z dzika. Oznacza się bardzo ciemnym, czerwonym kolorem, posiada również specyficzny smak i aromat. Jest twardsze niż wieprzowina, wędzi się z niego najczęściej szynki. Natomiast mięso sarny jest delikatne, słodkie i pozbawione włókien, mięso jelenia posiada brunatno – czerwone zabarwienie i przygotowujemy z niego zazwyczaj wędzone filety. Możemy uwędzić również mięso bażanta – warto również wspomnieć, że świeżego zakupu mięsa tego dzikiego ptaka dokonamy od października do lutego, ponieważ konkretnie w tym okresie można je odławiać. Do wędzenia w tym przypadku nadają się najlepiej młodsze ptaki.

Jak przygotować dziczyznę do wędzenia w naszej wędzarni ogrodowej? To nie jest trudne, bowiem jeżeli jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami wędzarni murowanej, metalowej bądź też drewnianej, następnym krokiem będzie zakup dobrej jakości mięsa. Pamiętajmy, że dziczyzna jest zazwyczaj twarda oraz posiada charakterystyczny zapach. Dlatego uprzednio trzeba będzie przez jakiś czas przechować ją w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu. Długość wietrzenia tego mięsa zależy od jego gatunku, tak więc sarna powinna być odłożona nawet do 20 dni, a na przykład mięso bażanta powinno się wietrzyć tylko do 7 dni. Natomiast temperatura w takim pomieszczeniu nie powinna przekraczać 4 stopni. Dopiero po dokładnym skruszeniu mięsa możemy je zamarynować oraz zapeklować. Sama długość peklowania dziczyzny zależna jest od wieku mięsa, dlatego też w przypadku bardzo młodych zwierząt wystarczą od 3 do 5 dni. Natomiast mięso pochodzące ze starszych osobników powinno się peklować nawet do miesiąca, a w samej solance powinno przebywać do 3 dni.

Jeżeli zatem zastanawiacie się nad tym jakie odpowiednie wędzarnie do ogrodu wybrać, na stronie producenta i dystrybutora wędzarń ogrodowych www.grillpal.pl znajdziecie mnóstwo urządzeń tego typu do wyboru. Zapraszamy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność