Jeżeli Twoje własne centrum wędzarnicze stoi już w przydomowym ogródku, zapewne zastanawiasz się nad tym jaki rodzaj potraw można przyrządzić w wędzarni ogrodowej. Może to być na przykład ser, twaróg, owoce morza, a także dowolne mięso – nawet baranina.

Wędzenie baraniny nie jest trudne, wystarczy do tego celu posiadać dobrej jakości mięso, a także być właścicielem wędzarni ogrodowej, na przykład drewnianej, metalowej lub murowanej, którą można dostać po okazyjnych cenach na www.grillpal.pl Otóż okazuje się, że do wędzenia baraniny najlepiej nadaje się udziec barani comber, antrykot oraz plecówka.

Następnie na jeden kilogram mięsa przygotowujemy następującą mieszankę: 40 gram prażonej soli, 2,5 grama saletry, 1 gram czarnego pieprzu, 0,3 gramy kolendry, 0,5 grama ziela angielskiego, ząbek czosnku oraz 2 listki ziela angielskiego. Sposób wykonania również jest niezwykle prosty: wystarczy rozdrobnioną mieszanką przypraw bardzo intensywnie natrzeć baranie mięso ze wszystkich stron, a następnie pozostawić je na kilka lub kilkanaście godzin do zakonserwowania w umiarkowanej temperaturze. Następnym krokiem będzie poukładanie naszego mięsa ściśle w naczyniu, przykrycie go talerzem i dociśnięcie kamieniem, a także pozostawienie w chodnym pomieszczeniu. W ten sposób przygotowane sztuki mięsa kontrolujemy oraz przekładamy je co kilka dni z góry do dołu i odwrotnie. Następnie po upływie około trzech tygodni należy mięso obsuszyć. Proces ten powinien przebiegać od 2 do 3 dni w zwiewnym oraz chłodnawym miejscu, a w następnej kolejności przechodzimy do samego wędzenia naszego mięsa w wędzarni ogrodowej, a dokładnie w zimnym dymie przez około 6-8 godzin – w zależności od tego jak duże są kawałki mięsa baraniego. Ostatnim krokiem będzie umieszczenie uwędzonych sztuk baraniny do obeschnięcia w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu, zaraz po ukończeniu procesu wędzenia.

Warto również wspomnieć, że wędzona baranina jest niezwykle popularna w Islandii, w której jej mieszańcy nazywają ją Hangikjot. To wędzony, a potem jeszcze gotowany rarytas z mięsa jagnięcego lub baraniego, który jest głównym daniem na Boże Narodzenie w tym kraju lecz nie tylko – ze smakiem zajada się go również do kanapek, jako przystawka na przyjęciach, a także jako główne danie obiadowe.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność