fbpx
Producent wędzarni najwyższej jakości Q1

Jak zrobić ser wędzony?

Jaki powinien być dobry ser wędzony?

Ser wędzony to każdy ser, który został poddany działaniu dymu. Można to zrobić za pomocą domowej wędzarni ogrodowej. Wędzony ser zaskakuje przydymionym smakiem, jak również niezwykłym aromatem. Wielu miłośników sera, ale i wędzonej żywności pokochało ten ciekawy i wyjątkowy smak. Jednak, jaki powinien być dobrej jakości ser wędzony? Przede wszystkim, wskazane jest, aby był on odpowiednio uwędzony, kremowy i pełny w smaku. Ser wędzony powinien charakteryzować się wyraźnym smakiem oraz aromatem. Niekiedy, bardziej może być w nim wyczuwalna sól, a innym razem użyte zioła. Smak sera zależeć również będzie od rodzaju drewna zastosowanego do wędzenia.

Jakie sery nadają się do wędzenia?

Czas na gratkę dla osób uwielbiających sery. Bowiem, każdy z nich można bez przeszkód poddać procesowi wędzenia. Ważne jest tylko to, aby wybrany ser miał zwartą konsystencję oraz nie rozpadał się. Co więcej, idealne do uwędzenia będą zarówno sery żółte, jak i białe. Zatem, do wędzenia można śmiało wykorzystać następujące rodzaje serów:

  • twaróg
  • ser gouda
  • ser cheddar
  • mozzarella
  • ser kozi
  • ser owczy

To tylko przykłady serów, które można wędzić. Jest ich znacznie więcej – w końcu, jak zostało wspomniane – każdy ser nadaje się do uwędzenia. Co ciekawe, w zależności od rodzaju wybranego sera, po uwędzeniu zapewni on zupełnie różne doznania smakowe. Warto zatem spróbować różnych serów wędzonych.

Jak zrobić ser wędzony?

To, jak domowym sposobem uwędzić ser, zależeć będzie od tego, jaki rodzaj sera się wybrało. Bowiem, inaczej będzie przygotowywało się ser biały, a inaczej ser żółty. Nie przedłużając, przejdźmy do tematu – jak zrobić ser wędzony?

Wędzenie żółtego sera – jak to zrobić?

Chcąc uwędzić ser żółty, warto wybrać taki, który wyróżnia się nieco większą zawartością tłuszczu. Przed włożeniem sera do wędzarni, należy wymoczyć go w solance, a następnie owinąć go jałową gazą i dokładnie związać. Chętni ciekawych smaków mogą natrzeć ser rozmaitymi przyprawami – papryką, tymiankiem lub rozmarynem. Proces wędzenia żółtego sera powinien odbywać się w zimnym dymie – jego temperatura nie może przekroczyć 30 stopni Celsjusza, z kolei ser powinien być zawieszony na metalowych kratkach. Ser żółty powinien być wędzony przez 8 godzin. Po wyciągnięciu sera z wędzarni, już tego samego dnia nadaje się on do spożycia.

Wędzenie białego sera – jak to zrobić?

Przed przystąpieniem do wędzenia białego sera, należy go porządnie zamarynować w roztworze soli z wodą. Aby prawidłowo przygotować takowy roztwór, wskazane jest, aby do 1l wody dosypać 80g soli. Ser biały należy trzymać w takiej solance przez około 8 godzin. Po upłynięciu wskazanego czasu, ser trzeba osuszyć, a następnie owinąć jałową gazą i dokładnie obwiązać. Przeważnie, ser biały należy wędzić przez około 4 godziny w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Jednak, w przypadku mozzarelli, wędzenie nie powinno trwać długo, a temperatura nie może przekroczyć 45 stopni Celsjusza. Jak się okazuje, nie każdy biały ser można wędzić w ten sam sposób. Po wyciągnięciu białego sera z wędzarni, już tego samego dnia nadaje się on do spożycia.

Wędzone przekąski z sera – zrobione domowym sposobem

Przekąski w postaci wędzonych serów to zawsze dobry pomysł, tym bardziej, jeśli są samodzielnie uwędzone! Mamy nadzieję, że nasz artykuł okazał się być pomocny dla każdego, kto planuje przystąpić do wędzenia sera. W przypadku chęci zaopatrzenia się w artykuły oraz urządzenia niezbędne do wędzenia, warto zajrzeć do sklepu internetowego Grillpal. Oferuje on dobrej jakości wędzarnie ogrodowe, a także rozmaite akcesoria do wędzarni. Zapraszamy do odwiedzenia sklepu grillpal.pl!

«