Nakłuwanie mięsa przed pieczeniem i jak poprawnie to robić przyrządem do nakłuwania mięsa

WSZYSTKO CO MUSISZ WIEDZIEĆ

 

Nakłuwanie mięsa to niezwykle ważny proces, który powinien praktykować każdy amator wędzenia. Jest on niezbędny do przygotowania soczystych, aromatycznych wyrobów. Nakłuwacz do mięsa to gadżet niezbędny w każdym domu. W poniższym artykule dowiesz się o zaletach stosowania tego sposobu. 

 

ZALETY NAKŁUWANIA MIĘSA

 

Nakłuwanie mięsa niesie za sobą szereg korzyści takich, jak skrócenie czasu peklowania, obróbki termicznej oraz sprawi, że będzie ono bardziej aromatyczne i soczyste. Dzięki niemu przygotowywanie mięsnych dań stanie się o wiele przyjemniejsze i szybsze. Po nakłuciu wszystkie przyprawy wnikną w głąb mięsnego kawałka i nadadzą mu bardziej intensywnego smaku. Oprócz tego nakłuwacz jest w stanie rozluźnić zwarte włókna i sprawić, że staną się bardziej miękkie i łatwiejsze do spożycia. 

 

JAK NAKŁUWAĆ MIĘSO PRZED OBRÓBKĄ TERMICZNĄ

 

Nakłuwanie mięsa jest niezwykle łatwym i szybkim procesem, który może wykonać zarówno osoba początkująca jak i zaawansowany kucharz/wędzarz. Wystarczy wbijać nakłuwacz w twardsze kawałki mięsa, w taki sposób, aby nie naderwać i uszkodzić ich włókien.  Najlepszą techniką będzie przyłożenie ostrza do mięsa oraz delikatne naciśnięcie – warto powtórzyć to na całej powierzchni wybranej części. 


Wszystkie niezbędne akcesoria do wędzenia oraz przygotowania mięsa do tego procesu znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Udanych zakupów!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność