Golonka wędzona — co sprawia, że jest taka dobra?
Golonka, a więc danie, któremu nie potrafi oprzeć się niejeden miłośnik mięsa. Jak wiadomo, jest to mięso z kości. Pochodzi ono z przedniej lub tylnej nogi świni. Golonka pozyskiwana jest z tuszy wieprzowej. Choć wiele osób twierdzi, iż golonka jest mięsem z dużą ilością tłuszczu — to właśnie jemu można zawdzięczać niepowtarzalny i pyszny smak. Jednak to nie tylko tłuszcz sprawia, że golonka jest taka dobra. Dużą rolę w kreowaniu smaku tego rodzaju mięsiwa ma peklowanie, ale i wędzenie. Zatem, nim golonka trafi na stół, musi przejść pewną drogę, podczas której nadawany jest jej niepowtarzalny smak i zachwycający aromat.
Jak zrobić golonkę? – golonka wędzona
Choć przyrządzanie wędzonej golonki wieprzowej może wydawać się skomplikowane, jej przygotowanie nie jest w rzeczywistości takie trudne. Wystarczy dobry przepis i odrobina cierpliwości. Zatem, chcąc uwędzić golonkę, najpierw należy ją poddać peklowaniu. Na czym polega ten proces? I jak peklować golonkę? O tym w dalszej części naszego artykułu.
Peklowanie golonki wieprzowej
Peklowanie golonki jest kluczem do nadania jej soczystości i pełni smaku. Istnieją różne sposoby peklowania — my przedstawimy metodę “na sucho”. Zatem, chcąc zapeklować golonkę, pierwszym krokiem jest przygotowanie mieszanki peklującej, która zazwyczaj zawiera sól, cukier i przyprawy. Po wymieszaniu wszystkich składników mieszanki należy dokładnie obtoczyć nią mięso. Po dokładnym wymieszaniu golonki w mieszance peklującej należy pozostawić ją w niej na kilka dni. Przez ten czas, mieszanka peklująca rozpuszcza się w osoczu, które powoli wycieka z mięsa, a następnie wnika w jego głąb. Co więcej, wyciągana jest wtedy wilgoć z mięsa, a także nadawany jest mu smak. Warto wspomnieć, że peklowanie powinno odbywać się w temperaturze między 4, a 10 stopniami Celsjusza. Bowiem, w tej temperaturze nie powinny rozwijać się bakterie gnilne i chorobotwórcze. Kiedy golonka będzie już odpowiednio zapeklowana, następnym krokiem w jej przygotowaniu jest wędzenie.
Wędzenie golonki — jak to zrobić? Na czym polega wędzenie golonki?
Wędzenie pozwala na przeniknięcie aromatów do wnętrza mięsa i uzyskanie wyjątkowego, wędzonego smaku. Wędzenie golonki to świetny sposób na nadanie jej niepowtarzalnego smaku i aromatu.
W pierwszym dniu wędzenia golonki należy robić to „na zimno”. Oznacza to, że temperatura wędzenia nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza. Wędzenie na zimno powinno odbyć się 2 razy w ciągu jednego dnia, przy czym jedna „sesja” powinna trwać 120 minut. Kolejnego dnia należy zwiększyć temperaturę wędzenia do 40 stopni Celsjusza. Wtedy również należy poddać golonkę 2 „sesją” wędzenia — każdy po 120 minut. Trzeciego dnia należy zrobić to samo, jednak w ponownie zwiększonej temperaturze. Powinna ona wskazywać 50 stopni Celsjusza. Po poddaniu golonki tym etapom należy parzyć ją przez 1,5 godziny w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Po odczekaniu tego czasu należy pozostawić mięso pod przykryciem w tej samej temperaturze jeszcze na godzinę. Po jej upłynięciu i ostygnięciu golonki można śmiało spróbować swojego wyrobu wędzarniczego. W tym momencie radość, ale i duma z samodzielnie uwędzonej golonki będą niesamowitym uczuciem. Warto przekonać się o tym osobiście.
Gdzie znaleźć najlepsze wędzarnie ogrodowe?
Chcąc zakupić wędzarnię ogrodową nie ma co daleko szukać. Warto od razu zapoznać się z ofertą Grillpal — sklepu oferującego dobrej jakości wędzarnie ogrodowe. W jego ofercie dostępne są wędzarnie drewniane, jak i metalowe, zatem każdy znajdzie dla siebie odpowiedni model. Co więcej, Grillpal oferuje również wędzarnie ogrodowe na zamówienie. Taka opcja z pewnością podkreśla atrakcyjną ofertę sklepu. Sklep grillpal.pl cieszy się dużym zaufaniem Klientów. Przekonali się już oni o jakości wędzarni ogrodowych oferowanych przez Grillpal, ich atrakcyjnej cenie, a także o przyjaznym i pomocnym personelu sklepu, który doradzi w każdej sprawie. Może zatem pora, by dołączyć do tysięcy zadowolonych Klientów Grillpal? Zachęcamy do zapoznania się z naszą szeroką ofertą dobrej jakości wędzarni ogrodowych.