To prawda, że w obecnych czasach większość z nas decyduje się na własny wyrób kiełbas, mięsa i ryb. Jeżeli zatem sami robimy wędliny lub różnego rodzaju wędzonki – koniecznie powinniśmy spróbować wyśmienitej wędzonej kaczki z własnej wędzarni ogrodowej. Dzięki poniższemu przepisowi będziemy mieli szanse na to, aby doświadczyć zupełnie nowych doznań smakowych i nie tylko – nauczymy się przyrządzać w bardzo prosty sposób przepyszną, wędzoną kaczkę, która wprawi w zachwyt wszystkich miłośników nietuzinkowych wędzonek.

Czego zatem potrzebujemy do uwędzenia udek i piersi z kaczki? Po pierwsze, musimy być posiadaczami własnej wędzarni do ogrodu, a także zrębków wędzarniczych lub drewna z drzew liściastych. Po drugie: należy zakupić dobrej jakości mięsa z kaczki – najlepiej uda i pierś.

Do przygotowania solanki będziemy potrzebowali: 2 litry wody, 100 gram soli, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę majeranku, 1 łyżkę cząbru, 5 ząbków czosnku, 4 łyżeczki czarnego pieprzu, ¼ łyżeczki kolorowego pieprzu, 6 listków laurowych, a także jedną łyżeczkę trzcinowego cukru.

Wykonanie solanki. Do pojemnika lub garnka wlewamy wodę, dodajemy sól, a następnie w niewielkiej ilości wody gotujemy wszystkie przyprawy do solanki, a gdy wywar przestygnie całość przecedzamy i dodajemy do wody z solą, a następnie gdy wszystko już całkowicie wystygnie po zamieszaniu dodajemy sztuki kaczki i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Teraz przyszedł czas na parzenie. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niego pieprz, ziele angielskie, czosnek, marchewkę i natkę pietruszki – czyli takie przyprawy jak do rosołu. Potem zaczynamy parzyć, aż do uzyskania temperatury mięsa od 70 do 75 stopni. Następnie osuszamy papierem ręcznikowym przez około 2 godziny.

Teraz wędzimy – wkładamy mięso do wędzarni i ustawiamy temperaturę na 40 stopni bez dymu i przez godzinę osuszamy, potem uruchamiamy generator dymu i wędzimy przez następne 3 godziny. Piersi z kaczki wyjmujemy, natomiast uda pozostawiamy w 65 stopniach przez 30 minut. Smacznego.

Jeżeli nie posiadamy jeszcze własnego sprzętu do wędzenia, zapraszamy do sklepu internetowego z wędzarniami www.grillpal.pl, gdzie czeka na nas mnóstwo możliwości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność