Mięso i sery przygotowane w wędzarniach ogrodowych to doskonała alternatywa dla zakupionych w supermarketach wędlin, kiełbas czy twarogów, które zawierają wiele konserwantów i sztucznych dodatków. Dlatego, aby cieszyć się pełnią naturalnych smaków wędzonych produktów, warto przygotować je samodzielnie. Choć w pierwszej chwili wielu osobom sztuka ta może wydawać się trudna, nic bardziej mylnego. Wędzarnie ogrodowe to nieskomplikowany sposób na znakomite, domowe wyroby. Jak w praktyce przyrządzić w nich przepyszne sery?

 

Przygotowanie serów

 

Wędzarnie ogrodowe nadadzą doskonałego smaku zarówno krążkom włoskich serów białych, miękkim twarogom, jak i tradycyjnym serom żółtym. Przed przystąpieniem do wędzenia sery trzeba zanurzyć na ok. 12 godzin w szczelnie zamkniętym naczyniu w roztworze wody i soli (tzw. solance). Po tym czasie należy wyciągnąć je z zalewy i pozostawić do wyschnięcia (na ok. 1-2 godziny). Powierzchnię sera można też dodatkowo wytrzeć papierowym ręcznikiem. Na tym etapie nie ma również żadnych przeciwwskazań, by produkty wzbogacić różnymi przyprawami. Posypane suszoną bazylią, oregano, czosnkiem lub papryką, nabiorą przyjemnego, ziołowego smaku. Kolejnym krokiem jest przełożenie każdego produktu na osobną gazę jałową lub siatkę do szynki i związanie sznurkiem z każdej strony. Pomocnicza pętelka na jednym z końców posłuży do zawieszenia wyrobów na haczyku w wędzarni ogrodowej.

 

Wędzenie

 

Wędzarnie ogrodowe umożliwiają obróbkę w różnych warunkach: na zimno, ciepło i gorąco. W przypadku serów poleca się utrzymywanie temperatury dymu w przedziale od 30ºC do 50ºC. Wówczas cały proces wędzenia zajmuje zazwyczaj ok. 3-5 godzin. Podstawowym materiałem do tworzenia dymu są trociny i brykiet z liści olchy oraz buku. Dodatkowego aromatu nadadzą też kawałki drzew owocowych (np. jabłoni, wiśni czy gruszy). Co ważne, sery można śmiało wędzić z artykułami mięsnymi. W takiej sytuacji warto jedynie pamiętać, aby kiełbasy i wędliny zawieszone były poniżej produktów mlecznych. Dzięki temu tłuszcz wypływający z mięsa nie będzie kapał na sery. A po skończonym wędzeniu pozostaje już tylko cieszyć się wyjątkowym smakiem i zachwycającym aromatem własnych wyrobów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność