Kilka najczęstszych błędów w wędzeniu

Każdy amator wędzenia przeróżnych potraw z pewnością posiada własne sposoby na to, aby jego własne wędzonki metodą prób i błędów nabrały odpowiedniego smaku, koloru oraz zapachu. Jednakże nasze efekty nie zależą w tym przypadku tylko i wyłącznie od naszych szczerych chęci, lecz na przykład od rodzaju paleniska, które posiadamy, wybranej metody wędzenia, a także drewna, którego użyjemy do przeprowadzenia tego procesu.

Warto jednak na samym początku wspomnieć, że również niezwykle istotna jest jakość produktów spożywczych, które będziemy mieli zamiar uwędzić. Dlatego w wędliny, mięso wieprzowe lub też drobiowe, sery, twarogi, ryby, warzywa oraz owoce morza powinniśmy zaopatrywać się tylko i wyłącznie w naszych sprawdzonych sklepach spożywczych. Omijajmy natomiast supermarkety, ponieważ w nich żywność zazwyczaj naszpikowana jest mnóstwem konserwantów, a także dość często jej data ważności nie ma nic wspólnego z przydatnością danego produktu do spożycia. Najlepiej jednak jeżeli sami robimy wędliny. Takie domowym sposobem przygotowane produkty spożywcze idealnie nadają się później do wędzenia, a ich smak i aromat zaskoczy wszystkich, których zaprosimy na naszą ucztę.

Kolejnym błędem, który popełniamy w trakcie przygotowywania wędzonek jest nieodpowiedni dobór drewna bądź też zrębków wędzarniczych do naszej wędzarni ogrodowej. Przede wszystkim nie powinniśmy do tego celu używać drewna drzew iglastych, ponieważ akurat ten surowiec wywołuje agresywny smak oraz zapach wszystkich potraw, które się nim uwędzi. Z powodzeniem natomiast możemy wykorzystać tutaj drewno akacji, wiśni, śliwy, jabłoni, gruszy, klonu, orzecha, grabu lub wiązu.

Istotny jest również sam rodzaj wędzenia pod kątem temperatury. Wyróżniamy wędzenie na gorąco: jest to metoda idealna dla tych, którzy planują zjeść aromatyczne dania jeszcze tego samego dnia. Proces ten składa się aż z trzech etapów, a każdy z nich w zupełnie innej temperaturze, której należy ściśle przestrzegać. Jednak najmniej czasochłonna metoda to wędzenie na ciepło, natomiast dla osób bardziej zaawansowanych w wędzeniu poleca się metodę wędzenia na zimno. Jeżeli jesteś zatem amatorem – zacznij od wędzenia na gorąco.

Warto również wspomnieć, że profesjonalne urządzenia do wędzenia można zakupić na stronie sklepu z wędzarniami www.grillpal.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność