Biały ser wędzony – twaróg wędzony

Biały ser wędzony – twaróg to prawdziwy rarytas, który możemy podać na stół nie tylko od święta. Jeżeli zatem posiadamy własną wędzarnie do ogrodu, nic nie stoi na przeszkodzie za tym, abyśmy własnymi siłami spróbowali przyrządzić aromatyczny wędzony biały ser.

Kiedy nasze własne centrum wędzarnicze stanie już na właściwym miejscu, pora na to, aby zacząć wspaniałą przygodę z wędzeniem na przykład białego sera czyli twarogu. Twaróg wędzony w smaku przypomina nieco oscypek, aczkolwiek jest nieco luźniejszej konsystencji. Zatem oto czego będziemy potrzebowali do uwędzenia twarogu domowym sposobem.

Po pierwsze niezastąpione okazują się profesjonalne wędzarnie ogrodowe, takie jak na przykład wędzarnia drewniana, metalowa lub murowana. Następnie przygotowujemy około 4-6 sztuk twarogu typu włoskiego. Im jest on bardziej tłusty tym mniejsze ryzyko na to, że w trakcie wędzenia się rozpadnie. Potrzebna będzie jeszcze woda, sól, dowolne przyprawy do obtoczenia naszego sera oraz siatka do owinięcia.

Następny etap to odpowiednie przygotowanie solanki. W tym celu w dużym garnku na jeden litr zimnej wody dodajemy jedną łyżkę soli oraz umieszczamy w niej nasz twaróg tak, aby był cały zakryty. W sten sposób przechowujemy go do 4 dni w chłodnym  miejscu i raz dziennie obracamy. Następnie wykładamy ser na talerz i pozostawiamy go do 10 godzin do obeschnięcia w pokojowej temperaturze. Kolejnym krokiem będzie obtoczenie serów ulubionymi przyprawami, może to być na przykład: pieprz, słodka i ostra papryka. Owijamy je siatką, a następnie umieszczamy w ten sposób przygotowane potrawy w naszej wędzarni ogrodowej. Sam proces wędzenia nie powinien trwać więcej niż godzinę w temperaturze nieprzekraczającej 90 stopni Celsjusza. Po wszystkim należy sery wyciągnąć do ostygnięcia oraz pozostawić na kilka godzin aby odpoczęły.

To nic trudnego. Nie zapominajmy jednak o tym, że profesjonalna wędzarnia ogrodowa to tutaj podstawa, a jej najniższe ceny znajdziemy stronie producenta i dystrybutora  wędzarń ogrodowych www.grillpal.pl. To właśnie dzięki nim będziemy mogli każdego dnia cieszyć się aromatycznym smakiem domowego, wędzonego sera. Serdecznie zapraszamy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność