Przygotowanie paleniska do wędzarni – trzy proste kroki

Kiedy nasze własne centrum wędzarnicze w postaci wędzarni do ogrodu, która stanie już na swoim honorowym miejscu – w ten właśnie sposób rozpoczyna się nasza przygoda z wędzeniem przeróżnych potraw. Nie zapominajmy jednak o uprzednim, prawidłowym przygotowaniu paleniska. Oto trzy proste kroki, dzięki którym znacznie ułatwimy sobie to zadanie.

Nie ma wątpliwości, że palenisko do naszej wędzarni ogrodowej bez względu na to czy jest to wędzarnia drewniana, murowana bądź też metalowa wymaga szczególnej uwagi każdego, kto choć raz miał styczność z profesjonalnymi wędzarniami ogrodowymi. Jeżeli zatem zaopatrzymy się w wędzarnię, która nie posiada dobrze skonstruowanego paleniska, a także nie będziemy posiadali niezbędnej wiedzy do tego w jaki sposób się z nim obchodzić – cały nasz trud poświęcony w wykonanie przepysznych wędzonek pójdzie na marne.

  1. Pierwszy krok to umiejscowienie paleniska. Jeżeli jest ono wykonane z betonu i jednocześnie znajduje się w ziemi, wtedy będzie rzeczywiście oddawało część ciepła. Jest to praktycznie rozwiązanie, które jednak dotyczy w szczególności palenisk posiadających kanał dymny.
  2. Drugi krok to sprawdzenie wielkości naszego paleniska. Okazuje się, że musi być na tyle duże, by sam żar nie dotykał jego ścianek, a to oznacza, że urządzenie to powinno być znacznie szersze od samej komory. Ma to ogromne znaczenie i to bez względu na rodzaj wędzarni, który posiadamy, a także tego, czy samo palenisko ułożone jest bezpośrednio pod komora, czy też jego dym oraz ciepło odprowadzane są przez kanał dymny. W innym przypadku nasze wędzenie zamieni się po prostu w duszenie.
  3. Trzeci krok to przygotowanie odpowiedniego dostępu do paleniska. Aby proces naszego wędzenia przebiegał bez szwanku istotne jest to, żeby bez problemu odpowiednio kontrolować temperaturę paleniska oraz to, w jakim stanie znajdują się nasze potrawy wewnątrz komory. Oprócz tego musimy systematycznie dodawać drewno, a także usuwać nadmiar żaru. Dlatego też nasza wędzarnia do ogrodu powinna stanąć w dogodnym i przystępnym dla każdego wędzarza miejscu – w ten sposób będzie miał on do niej łatwy i bezpośredni dostęp, co oczywiście pozytywnie wpłynie na jakość przyrządzonych potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność