Dym z wędzarni ogrodowej. Co trzeba wiedzieć?

Wpływ dymu wędzarniczego na wędzonki ma znaczący wpływ na jakość, smak i aromat przygotowanych potraw w naszym własnym centrum wędzarniczym. Oprócz tego przedłuża zdatność do spożycia wszystkich produktów nim uwędzonych. Dzieje się to za sprawą tego, iż zawarte w dymie składniki chemiczne w naturalny sposób konserwują nasze wędzonki: uodparniają je na procesy jełczenia oksydacyjnego, wykazują właściwości bakteriobójcze, a także znacznie hamują rozwój i rozmnażanie się szkodliwych bakterii.

Warto również wiedzieć, że sam proces wędzenia naszych potraw obsusza je, przez co na ich powierzchni występuje tylko minimalna ilość wody, natomiast kwasy, które znajdują się w dymie pochodzącym ze spalania drewna zmniejszają PH uwędzonego mięsa. To wszystko oczywiście wpływa na naturalną konserwacje tych produktów. Oprócz tego naturalne składniki znajdujące się w dymie w naszej wędzarni ogrodowej są w stanie nadać wędzonkom w zależności od tego jakiego drewna użyjemy ostry, piekący bądź też słodkawy posmak. Natomiast w przypadku gdy nasze mięso lub też ser, który wędzimy będzie posiadał charakterystyczne ubarwienie – należy wspomnieć, że zależne jest to przede wszystkim od barwnych cząsteczek dymu odkładających się na powierzchni produktów poddanych wędzeniu. To właśnie dzięki procesowi wędzenia na ich powierzchni osadza się dość charakterystyczna ciemna powłoka, która z kolei w naturalny sposób chroni żywność przed zepsuciem.

Obecnie stosuję się trzy metody wędzenia biorąc pod uwagę rodzaj dymu wytwarzanego w naszej wędzarni ogrodowej. Jest to wędzenie na zimno, które przeprowadza się w temperaturze 16-22 stopni, przy różnej gęstości dymu oraz względnej wilgotności sięgającej od 90 do 95 procent. Wyróżniamy również wędzenie gorące (ciepłym i gorącym dymem oraz wędzenie z równoczesnym pieczeniem. Wędzenie gorące przeprowadza się w temperaturze powyżej 22 stopni Celsjusza przy różnorodnej gęstości dymu, wilgotności względnej do 90 procent od 7 do 15 min. Czas wędzenia dymem wynosi tutaj od 7 do 48 h.

Jeżeli zatem w Twoim ogrodzie nie stanęła jeszcze profesjonalna wędzarnia ogrodowa, taka jak na przykład metalowa, drewniana lub murowana, jej najniższe ceny znajdziesz na stronie producenta i dystrybutora urządzeń wędzarniczych www.grillpal.pl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zamknij filtry
Model wędzarni
Pojemność komory
Szerokość komory
Wysokość komory
Rodzaj drewna
Granulacja
Pojemność