fbpx
Producent wędzarni najwyższej jakości Q1

Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

jelita baranie naturalne QBC

Jelita baranie naturalne cienkie 18-20 mm 20 metrów

17,40 
Dodaj do koszyka
jelita baranie naturalne QBC

Jelita baranie naturalne grube 22-24 mm 20 metrów

19,40 
Dodaj do koszyka
jelita baranie naturalne QBC

Jelita baranie naturalne średnie 20-22 mm 20 metrów

18,40 
Dodaj do koszyka

Jelita na kiełbasę

Naturalne jelita do kiełbas wykonane są z warstwy podśluzowej jelita cienkiego, która składa się z naturalnie występującego kolagenu. Stosowanie tego typu osłonek sięga wieków – to jedna z najstarszych form wędliniarstwa. Mają lepszy, bogatszy smak i wygląd w porównaniu ze sztucznymi osłonkami na kiełbasy. Jelita na kabanosy są elastyczne, delikatne, łatwe do wypchania i wystarczająco trwałe, aby wytrzymać przetwarzanie w wędzarni. Ponieważ naturalne jelita oddychają, zapewniają lepszy, bogaty smak kiełbasie. Aromaty wędzenia i gotowania mogą przenikać przez jelita, co nadaje im jeszcze większego aromatu.

Jelita przechowywanie

Przed otwarciem opakowania mogą być trzymane w temperaturze otoczenia, w suchym, zacienionym miejscu. Po otwarciu optymalna temperatura przechowywania to 0-14°C. Jelita, które pozostały w nadmiarze, można spokojnie zamrozić. Jelita są zakonserwowane solą, dzięki czemu zachowują świeżość przez długi czas. Przed użyciem jelita baranie muszą być moczone około 20 minut w temperaturze około 35°C. Jelita cienkie do kiełbasy mają średnicę około 18-20mm. Są przeznaczone do cienkich kiełbasek typu frankfurterki, parówek na hot-dogi lub kabanosów. Są wytrzymałe, dzięki czemu doskonale nadają się do gotowania, wędzenia i grillowania. Cienkie jelita w opakowaniu pomieszczą 3-4 kilogramów mięsa. Jelita naturalne średnie o kalibracji 20-22mm to doskonałe rozwiązanie dla kiełbasek śniadaniowych. Opakowanie jelit zmieści 4-5 kilogramów mięsa. Jelita baranie grube o średnicy około 22-24 mm, doskonale nadają się do grubych kiełbas, jak na przykład węgierska, do gotowania, wędzenia i grillowania. Opakowanie wystarcza na około 5-6 kilogramów mięsa. Jelita do wędzenia to doskonały wybór dla uzyskania bogatego smaku. Dla wzmocnienia smaku można sporządzić roztwór z 25% płynnego dymu z 75% wody. Nadzianą, gotową do wędzenia kiełbasę należy zanurzyć w roztworze na 10 minut. Po tym czasie pozostawić do wyschnięcia na 5 minut, a następnie włożyć do wędzarni.

Gdzie kupić jelita do kiełbasy?

Jelita baranie sklep GrillPal oferuje najlepszej jakości, naturalne jelita do sporządzania kiełbas, kabanosów i hot-dogów. Naturalne jelita to klasyka w wędliniarskiej tradycji.