Dostępne Filtry
Aktywne filtry

Kupony i darmowa wysyłka

Sprawdź naszą ofertę na SHOPEE i zyskaj dodatkowe profity:
(dodaj nas do obserwowanych)

  • Darmowa wysyłka
  • Kupony obniżające cenę
  • Dodatkowe zabezpieczenie zakupów
  • Rabaty i akcje promocyjne
Sprawdź ofertę Grillpal na Shopee
Wygląda na to, że nie możemy znaleźć tego, czego szukasz. Być może wyszukiwanie może pomóc.

Jelita na kiełbasę

Naturalne jelita do kiełbas wykonane są z warstwy podśluzowej jelita cienkiego, która składa się z naturalnie występującego kolagenu. Stosowanie tego typu osłonek sięga wieków – to jedna z najstarszych form wędliniarstwa. Mają lepszy, bogatszy smak i wygląd w porównaniu ze sztucznymi osłonkami na kiełbasy. Jelita na kabanosy są elastyczne, delikatne, łatwe do wypchania i wystarczająco trwałe, aby wytrzymać przetwarzanie w wędzarni. Ponieważ naturalne jelita oddychają, zapewniają lepszy, bogaty smak kiełbasie. Aromaty wędzenia i gotowania mogą przenikać przez jelita, co nadaje im jeszcze większego aromatu.

Jelita przechowywanie

Przed otwarciem opakowania mogą być trzymane w temperaturze otoczenia, w suchym, zacienionym miejscu. Po otwarciu optymalna temperatura przechowywania to 0-14°C. Jelita, które pozostały w nadmiarze, można spokojnie zamrozić. Jelita są zakonserwowane solą, dzięki czemu zachowują świeżość przez długi czas. Przed użyciem jelita baranie muszą być moczone około 20 minut w temperaturze około 35°C.

Jelita cienkie do kiełbasy mają średnicę około 18-20mm. Są przeznaczone do cienkich kiełbasek typu frankfurterki, parówek na hot-dogi lub kabanosów. Są wytrzymałe, dzięki czemu doskonale nadają się do gotowania, wędzenia i grillowania. Cienkie jelita w opakowaniu pomieszczą 3-4 kilogramów mięsa.

Jelita naturalne średnie o kalibracji 20-22mm to doskonałe rozwiązanie dla kiełbasek śniadaniowych. Opakowanie jelit zmieści 4-5 kilogramów mięsa.

Jelita baranie grube o średnicy około 22-24 mm, doskonale nadają się do grubych kiełbas, jak na przykład węgierska, do gotowania, wędzenia i grillowania. Opakowanie wystarcza na około 5-6 kilogramów mięsa.

Jelita do wędzenia to doskonały wybór dla uzyskania bogatego smaku. Dla wzmocnienia smaku można sporządzić roztwór z 25% płynnego dymu z 75% wody. Nadzianą, gotową do wędzenia kiełbasę należy zanurzyć w roztworze na 10 minut. Po tym czasie pozostawić do wyschnięcia na 5 minut, a następnie włożyć do wędzarni.

Gdzie kupić jelita do kiełbasy?

Jelita baranie sklep GrillPal oferuje najlepszej jakości, naturalne jelita do sporządzania kiełbas, kabanosów i hot-dogów.

Naturalne jelita to klasyka w wędliniarskiej tradycji.