Smoked duck - how to smoke duck correctly in brine?

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

 

W dzisiejszych czasach przygotowywanie własnych wyrobów mięsnych jest niezwykle popularne. Żywność ta jest aromatyczna, smaczna i przede wszystkim wolna od wszelkiego rodzaju szkodliwych substancji konserwujących. Jeśli masz już za sobą pierwszą szynkę i kiełbasy, koniecznie spróbuj przyrządzić potrawę, jaką jest wędzona kaczka. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis. 

 

PRZEPIS NA WĘDZONĄ KACZKĘ

 

Przygotowania rozpocznij od umieszczenia kaczki w solance. Sprawi ona, że mięso nabierze wyjątkowego smaku i aromatu. Tak zanurzone mięso wstaw do lodówki na 24 godziny. Po wyjęciu kaczki z roztworu niezbędne będzie wyparzenie. Do garnka należy nalać wody i wsypać mieszankę ulubionych przypraw oraz umieścić mięso. Następnie trzymamy w nim surowiec do momentu uzyskania 75 stopni Celsjusza. Bardzo istotne jest osuszenie kaczki papierem ręcznikowym. 

 

Smoking rozpoczynamy od osuszenia mięsa w smokehouse. W tym celu ustawiamy temperaturę na ok. 40ºC bez dymu i trzymamy  mięso w wędzarce przez godzinę. Właściwe wędzenie powinno trwać 3 godziny przy użyciu dymu. Dodatkowym etapem, który jeszcze lepiej wpłynie na jakość wędzonego mięsa, jest baking. To doskonała alternatywa dla zwykłej szynki, która z pewnością przypadnie do gustu każdemu fanowi mięsa drobiowego. 

 

If you are just starting out on your smoking adventure and are looking for a accessories oraz wędzarekplease visit our online shop grillpal.pl. Happy shopping!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close filters
Smokehouse model
Chamber capacity
Chamber width
Chamber height
Type of wood
Granulation
Capacity